Najstarší muž sveta prezradil, ako sa dožiť vysokého veku

NETKY.SK • 14 Február 2020, 22:46 • 2 min
Najstarší muž sveta prezradil, ako sa dožiť vysokého veku

Chcete poznať recept na dlhovekosť? Stále sa usmievať a hlavne sa nerozčuľovať. Aspoň tak znie rada od toho najpovolanejšieho. Je ním 112-ročný Čitecu Watanabe z Japonska, ktorý je podľa Guinessovej knihy rekordov najstarším mužom sveta.

slovakia

left justify in out

Watanabe žije v japonskom meste Niigata, čo je hlavné mesto rovnomennej prefektúry na ostrove Honšú. Vitálny starček oslávi v marci svoje 113. narodeniny a života si užíva plnými dúškami.

 

Má rád sladkosti, mimoriadnu záľubu potom pre neho predstavujú pudingy a šľahačka. Možno práve kvôli tomu mu chýbajú zuby. Okrem toho sa však môže pochváliť výbornou kondíciou.

 

 

Zažil aj druhú svetovú vojnu
Wanatabe sa narodil 5. marca roku 1907. Bol prvorodeným, jeho rodičia mu potom ešte priviedli na svet ďalších sedem súrodencov. Zažil druhú svetovú vojnu. Do armády narukoval v roku 1944 a zotrval v nej až do japonskej kapitulácie v septembri roku 1945.

 

V civilnom živote pracoval najprv v cukrovare, kde zrejme získal svoju záľubu v sladkostiach, potom sa presunul do kancelárie, keď získal miesto v štátnej poľnohospodárskej správe. Ani dnes však 112letý starček nezaháľa, vo svojom voľnom čase sa venuje záhradníctvo. Pestovaním zeleniny sa dokonca do svojich 104 rokov živil, pestoval aj bonsaje. Svoju poslednú predstavil na výstave v roku 2007.

 

Nerozčuľujte sa

Za svojho života splodil päť potomkov. A aj tým prezradil svoj recept na to, ako sa dožiť vysokého veku. "Dôležité je sa stále usmievať a nad ničím sa nerozčuľovať," vyhlásil v jednom z rozhovorov, ktoré poskytol pri uvádzaní do Guinessovej knihy rekordov. Do tej sa Wanatabe dostal po úmrtí Nemca Gustava Gernetha v októbri 2019.

 

Ako najstarší človek je v Guinessovej knihe uvádzaná žena. Pochádza tiež z Japonska, volá sa Kane Tanakaová, narodila sa 2. januára 1903 a je ňou 117 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona