Eduard Heger označil hlavný problém koalície

NETKY.SK • 28 Jún 2022, 19:48 • 2 min
Eduard Heger označil hlavný problém koalície

BRATISLAVA - Utorkové hlasovanie v Národnej rade (NR) SR o opozičných návrhoch na odvolanie ministrov životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) a hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) podľa premiéra ukázalo, že koalícia sa vie zjednotiť. V čom vidí jej slabinu?

slovakia

left justify in out

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) chce zachovať stabilitu vlády. Hovorí o potrebe zotrvať v štvorkoalícii. Nepovedal, či pre jej zachovanie pristúpi k rekonštrukcii vlády. Vyplýva to z jeho utorkového vyjadrenia pre médiá.

 

img

 

„Pre mňa jeden scenár - stabilita tejto vlády," podčiarkol premiér. Najväčší problém koalície vidí v jej komunikácii. Apeloval pritom na partnerov, aby si uvedomovali zodpovednosť. V súčasnej situácii musia podľa premiéra najprv opadnúť emócie. Pripomenul, že SaS bude mať mimoriadnu Republikovú radu a OĽaNO predsedníctvo.

 

V súvislosti s odvolávaním ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽaNO) premiér uviedol, že sa k tomu ešte zíde vláda. Mimoriadna schôdza NR SR sa má konať v stredu popoludní, inicioval ju opozičný Smer-SD. Heger uviedol, že ak by bol nespokojný s prácou niektorého ministra, sám by ho odvolal. Pripomenul tiež kauzy Smeru-SD z čias ich vlád aj v rezorte pôdohospodárstva.

 

Prečítajte si tiež: Igor Matovič má dvoch náhradníkov za ministra Lengvarského!

 

Spor v koalícii sa opäť vyostril potom, ako poslanci NR SR prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií a lídra OĽaNO Igora Matoviča. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽaNO obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať.

 

img

 

Matovič vyzval SaS na uzmierenie, tá ešte nepovedala, ako bude postupovať. Počas víkendu šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že liberáli o odchode z koalície neuvažujú. Strana oznámila, že o ďalšom postupe rozhodne 6. júla na mimoriadnej rozšírenej Republikovej rade. OĽaNO zas avizovalo mimoriadne rokovanie predsedníctva, podľa slov šéfa OĽaNO by sa malo konať do najbližšieho víkendu.

 

Možno vás zaujme: Budeme čerpať nové eurofondy! Na čo ich minieme?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona