Turecké úrady zakázali robiť oslavy Nového roka na istanbulskom námestí Taksim

NETKY.SK • 20 December 2017, 13:10 • 2 min
Turecké úrady zakázali robiť oslavy Nového roka na istanbulskom námestí Taksim

ISTANBUL - Turecké úrady zakázali novoročné oslavy na známom námestí Taksim v Istanbule, ktoré bolo v nedávnom období častým dejiskom protivládnych protestov.

slovakia

left justify in out

Úrady ako dôvod zákazu uviedli obavy o bezpečnosť. Súčasne pripomenuli útok z noci na 1. januára, keď prívrženec organizácie Islamský štát v istanbulskom nočnom klube Reina zabil 39 ľudí. Obvinený páchateľ si ešt pred útokom robil videozáznam aj na námestí Taksim, známom aj množstvom zábavných podnikov, reštaurácií a barov, ale napokon si na útok vybral bar ležiaci na inom mieste.

 

Zákaz novoročných osláv sa okrem námestia Taksim bude týkať aj ulíc vedúcich k nemu, spresnil Ismail Kilič, policajný veliteľ istanbulskej štvrte Beygolu.

 

Námestie Taksim bolo v roku 2013 dejiskom mohutných protivládnych protestov. Odvtedy tam bolo zakázaných viacero verejných zhromaždení vrátane tradičných prvomájových pochodov, ktoré tam roky usporadúvali ľavicové hnutia.

 

Turecko je síce takmer úplne moslimskou krajinou, ale 1. január je tam sviatočným dňom. V uliciach tureckých miest vídať v týchto dňoch výzdobu typickú pre západnú civilizáciu - vianočné stromčeky či iné ozdoby, ale islamisti sa snažia tento trend zvrátiť.

 

Turecko zažilo od roku 2015 niekoľko vĺn útokov islamistov a radikálnych kurdských povstalcov. Streľba v klube Reina sa svojou bilanciou obetí radí k tým najtragickejším.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies