Trump žiada po útoku "zvieraťa" zrušenie lotérie o zelené karty

NETKY.SK • 1 November 2017, 19:46 • 2 min
Trump žiada po útoku "zvieraťa" zrušenie lotérie o zelené karty

WASHINGTON - Uzbek Sayfullo Saipov sa do USA dostal práve vďaka lotérii.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Donald Trump odsúdil v stredu páchateľa utorkového útoku v New Yorku ako "zviera". Zopakoval tiež svoju požiadavku na prísnejšie imigračné opatrenia a zrušenie lotérie, v rámci ktorej USA vydávajú prisťahovalecké víza známe ako zelené karty.

 

Trump na zasadnutí svojho kabinetu podľa agentúry AP poznamenal, že vodič, ktorý so svojím autom v utorok zabil v New Yorku osem ľudí, sa dostal do Spojených štátov práve prostredníctvom programu lotérie využívanej pre krajiny s nízkou mierou prisťahovalectva do USA.

 

Šéf Bieleho domu preto vyzval Kongres, aby "okamžite" začal pracovať na zrušení tohto programu. "Musíme byť oveľa tvrdší, oveľa inteligentnejší a menej politicky korektní," vyhlásil Trump.

 

Americké úrady oznámili, že zadržaný útočník je prisťahovalcom z Uzbekistanu. Hovorca ministerstva vnútornej bezpečnosti USA v stredu potvrdil, že muž vstúpil do Spojených štátov legálne v roku 2010 na základe programu vízovej lotérie.

 

Trump podporuje prijatie legislatívnej úpravy, ktorá by obmedzila legálne prisťahovalectvo a presunula USA k imigračnému systému založenému viac na kvalifikácii a prospechu pre krajinu než rodinných väzbách.

 

Na stredajšej tlačovej konferencii sa Trump v reakcii na otázku novinára tiež súhlasne vyjadril o tom, že podozrivého z teroristického útoku v New Yorku by mali poslať do zadržiavacieho tábora na americkej vojenskej základni Guantánamo na Kube.

 

"Určite by som o tom uvažoval. Pošlite ho do Gitma, určite by som o tom uvažoval," povedal Trump. Na základe amerického právneho systému budú však útočníka súdiť v USA a nie v rámci systému vojenských komisií z Guantánama, konštatuje agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies