Trnavčania pozývajú pápeža Františka na návštevu

NETKY.SK • 23 November 2014, 12:04 • 2 min
Trnavčania pozývajú pápeža Františka na návštevu

TRNAVA - Slovenský Rím pozýva pápeža Františka na návštevu. List, v ktorom je vyjadrená nádej, že po Jánovi Pavlovi II. príde do Trnavy aj súčasný pápež, podpísal trnavský arcibiskup Ján Orosch.

slovakia

left justify in out

Veriacim ho pred odoslaním do Vatikánu prečítali v Bazilike sv. Mikuláša na slávnostnej omši počas tohtoročnej Trnavskej novény – deväťdňovej pobožnosti na počesť Trnavskej Panny Márie. Účastný bol aj pápežský nuncius Mario Giordana.
      

Novéna roku 2014 sa konala ako vždy v termíne od 13. do 21. novembra a bola venovaná téme rodina. "Pútnici Trnavskej arcidiecézy spolu so svojimi kňazmi a arcibiskupom už 70 rokov putujú k milostivému obrazu Trnavskej Panny Márie, aby si od našej nebeskej matky vyprosili mocnú ochranu  v tejto búrlivej ťažkej dobe, v ktorej je najmä kresťanská rodina vystavená veľkým nástrahám súčasného sveta a ideológii gender, ktorá je horšia, ako bola tá komunistická," píše sa v liste, adresovanom pápežovi. Arcibiskup ďalej uvádza, že tradíciu pútí k zázračnému obrazu Bohorodičky v bazilike obnovil v roku 1944 neskorší biskup Ambróz Lazík. "Počas deviatich dní každoročne Boží Syn cez srdce a ruky svojej  matky vylieva na naše mesto, arcidiecézu i celé Slovensko veľké prúdy milosti, vďaka ktorým si náš národ zachoval vernosť katolíckej cirkvi a jej viditeľnej hlave. Dnes ste to Vaša Svätosť, Vy, pápež František. Modlíme sa za Vás, aby ste svojou múdrosťou a odvahou viedli loďku cirkvi  v našich rozbúrených časoch a v nádeji očakávame Vašu apoštolskú návštevu v Slovenskom Ríme, ktorý v roku 2003 poctil svojou návštevou Váš predchodca Ján Pavol II," uvádza sa v liste. Trnavská arcidiecéza si, ako sa píše ďalej, zvolila tohto svätca za patróna rodín.
      

Trnavská novéna sa koná každoročne na počesť zázraku, keď obraz Panny Márie slzil a zastavil tak mor v meste. V roku 1710 dali trnavskí mešťania sľub konania pravidelných pútí v rovnakom období. Obraz z roku 1585 pre túto príležitosť vždy prenesú z barokovej kaplnky, postavenej pre obraz, na hlavný oltár baziliky. Počas novény sa koná okolo päť desiatok omší za účasti tisícov veriacich nielen zo širokého okolia Trnavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies