Tri týždne pred voľbami v Rumunsku zatkli šéfku celoštátnej volebnej komisie

NETKY.SK • 16 November 2016, 13:56 • 2 min
Tri týždne pred voľbami v Rumunsku zatkli šéfku celoštátnej volebnej komisie

BUKUREŠŤ - Predsedníčku rumunskej ústrednej komisie Anu Mariu Petruovú zadržali pre podozrenie z korupcie, informovali dnes rumunské médiá. Stalo sa tak len niekoľko dní po otvorení predvolebnej kampane pred voľbami do rumunského parlamentu.

slovakia

left justify in out

Podľa rumunských médií Petruová prijala v rokoch 2008-09 sumu 210.000 eur výmenou za to, že IT firme, v ktorej figuroval aj jej manžel, sprostredkovala zákazku od ústrednej volebnej komisie.

Úrad pre boj s korupciou (DNA) okrem toho Petruovú podozrieva, že prijala od nemenovaného podnikateľa 50.000 eur ta to, že mu zorganizovala stretnutie s ministrom hospodárstva.

 

Petruovej právnik podľa agentúry DPA uviedol, že jeho mandantka sa vzdala funkcie vo vedení volebnej komisie. Predseda rumunského parlamentu Florin Iordache informoval, že ústrednú volebnú komisiu bude dočasne viesť niektorý z jej doterajších podpredsedov.

 

K zadržaniu šéfky ústrednej volebnej komisie došlo necelé tri týždne pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v Rumunsku uskutočnia 11. decembra.

 

Rumunsko patrí v rámci EÚ, ktorej členom je od roku 2007, k jej najviac skorumpovaným krajinám. V rebríčku transparentnosti v rámci EÚ je Rumunsko štvrté najhoršie spomedzi 28 členských krajín. DNA však v Rumunsku v súvislosti s podozrením z korupcie inicioval viac ako 1100 zatknutí, obvinení a súdnych konaní so štátnymi úradníkmi, medzi ktorými je aj bývalý premiér, ministri, poslanci i sudcovia či lekári. Úspešnosť dokazovania korupčných káuz je v Rumunsku viac ako 90-percentná.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies