Transparency International: Ukrajina je najskorumpovanejšia krajina v Európe

NETKY.SK • 3 December 2014, 12:47 • 2 min
Transparency International: Ukrajina je najskorumpovanejšia krajina v Európe

KYJEV - Ukrajina zostáva najskorumpovanejšou krajinou v Európe. Vyplýva to z indexu vnímania korupcie za rok 2014, ktorý dnes zverejnila medzinárodná mimovládna organizácia Transparency International (TI).

slovakia

left justify in out

"Získaním iba jedného ďalšieho bodu v porovnaní s rokom 2013 Ukrajina zostáva v klube najskorumpovanejších krajín," uviedla organizácia v správe, z ktorej citovala agentúra Ukrinform.

 

Tento rok získala Ukrajina 26 zo 100 možných bodov a obsadila 142. miesto zo 175 krajín. "Ukrajina opäť zdieľa priečku s Ugandou a Komorami ako jedna z najskorumpovanejších krajín na svete," konštatovala organizácia.

 

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina organizácia vyzvala ukrajinskú vládu, parlament a prezidenta na prijatie piatich opatrení: vytvorenie nových protikorupčných orgánov prijatím dodatkov k protikorupčným zákonom a poskytnutím potrebných zdrojov na založenie inštitúcií a výber kvalifikovaného personálu; okamžité prijatie legislatívy o úplnej transparentnosti financovania politických strán a volebných kampaní, ktorú navrhli občianski experti; vypracovanie podrobného akčného plánu v oblasti marenia korupcie v rámci Protikorupčnej stratégie Ukrajiny, zahŕňajúci širokú publicitu a médiá; zabezpečenie skutočného zverejnenia údajov zo štátnych registrov, predovšetkým z registra nehnuteľností a pozemkového katastra; spustenie pravidelných kontrol bezúhonnosti úradníkov porovnávaním ich skutočného životného štýlu s deklarovaným majetkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies