Traja kozmonauti sa úspešne vrátili z misie na ISS

NETKY.SK • 11 September 2014, 09:42 • 2 min
Traja kozmonauti sa úspešne vrátili z misie na ISS

MYS CANAVERAL - Traja kozmonauti sa po ukončení svojej misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) dnes úspešne vrátili na Zem. Modul s Američanom Stevenom Swansonom a jeho ruskými kolegami Olegom Artemievom a Alexandrom Skvorcovom pristál v kazašskej stepi, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kozmonauti strávili na ISS vyše päť mesiacov. Modul na svojej spiatočnej ceste dvakrát obletel Zem, následne sa zapli motory, ktoré vesmírne teleso odklonili z obežnej dráhy smerom do atmosféry. Modul pristál juhovýchodne od mesta Džezkazgan, posádku následne previezli na privítaciu slávnosť do mesta Karaganda.

 

Na stanici zostali traja ľudia - Reid Wiseman zo Spojených štátov, Maxim Surajev z Ruska a Alexander Gerst z Nemecka.

 

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) bude na cesty na ISS využívať ruské kozmické lode najmenej ďalšie štyri roky. NASA tento mesiac zverejní mená domácich spoločností, s ktorými bude spolupracovať na ďalšej generácii vlastných zariadení, pričom v roku 2017 chce do vesmíru štartovať opäť z územia USA.

 

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos vyšle na ISS ďalšiu trojčlennú posádku 25. septembra. Jej členkou bude aj ruská kozmonautka Jelena Serovová, ktorá sa tak stane historicky iba štvrtou Ruskou vo vesmíre a prvou za uplynulých 20 rokov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies