Tour de France: Arbitrážny súd potvrdil rozhodnutie jury, Sagan sa do pelotónu nevráti

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 18:50 • 2 min
Tour de France: Arbitrážny súd potvrdil rozhodnutie jury, Sagan sa do pelotónu nevráti

VESOUL - V tíme Bora-Hansgrohe sa stále nezmierili s vylúčením Petra Sagana z cyklistickej Tour de France. Nemecké družstvo v zastúpení svojich poradcov Rainera Cherkeha a Mauricae Courvoisiera podalo sťažnosť či odvolanie na Športový arbitrážny súd (CaS) a žiada pozastavenie rozhodnutia rozhodcovskej komisie o diskvalifikácii slovenského cyklistu na základe incidentu s Markom Cavendishom z koncovky 4. etapy na Tour de France. Informoval o tom v tlačovej správe web tímu Bora-Hansgrohe.

slovakia

left justify in out

Športový arbitrážny súd (CAS) vo štvrtok popoludní zamietol naliehavú žiadosť nemeckého cyklistického tímu Bora-Hansgrohe a Peter Sagan sa tak definitívne nevráti do pelotónu na Tour de France 2017.

 

"Uvedomujeme si, že by bolo dosť chaotické, keby sa Sagan opäť zapojil do pretekov, no nemali sme inú možnosť, ako brániť nášho jazdca a jasne ukázať, že za incident nenesie zodpovednosť," uviedol hovorca stajne Ralph Scherzer.

 

"Chceli by sme ešte raz verejne zopakovať svoje stanovisko, že Peter Sagan nespôsobil a už vôbec nie úmyselne pád Marka Cavendisha v posledných 200 m štvrtej etapy Tour de France 4. júla 2017. Peter Sagan zostal vo svojej jazdnej dráhe a nemohol vidieť Marka Cavendisha prichádzajúceho sprava,"

Bora-Hansgrohe apeluje na pravidlo UCI podľa ktorého majú rozhodcovia povinnosť vypočuť si názor pretekára pred prijatím akéhokoľvek disciplinárneho rozhodnutia o jeho potrestaní (pravidlo 12.2.006), inými slovami:

 

"Rozhodcovský panel môže celú záležitosť posúdiť len vtedy keď má poškodená strana možnosť brániť sa. Peter Sagan však túto možnosť od rozhodcov nedostal," uvádza sa v tlačovej správe Bora-Hansgrohe..

 

Bora si taktiež myslí, že Medzinárodná cyklistická únia (UCI) nedodržala správny postup, keď nedala šancu dvojnásobnému majstrovi sveta brániť sa pred tým, ako ho vylúčila z pretekov. 

 

"Nedali mu možnosť prezentovať jeho pohľad na vec. To sa stalo napriek tomu, že pravidlá UCI jasne hovoria, že zainteresovaný pretekár musí byť pred vynesením verdiktu vypočutý," uvádza tím.

 

Tá zároveň dodáva, že v prípade kladného rozhodnutia CAS bude Peter Sagan pripravený opäť sa zapojiť do Tour de France a pokúsiť sa o ďalšie úspechy vo farbách Bora-Hansgrohe.

 

Sagan po vylúčení nenastúpil na 5. a 6. etapu a tak je otázne, či by sa ešte mohol zapojiť do pretekov.

 

Na znak protestu proti rozhodnutiu pretekárskej jury nemecká stajňa pred štartom stredajšej i štvrtkovej etapy umiestnila pred tímový autobus spolu so strojmi ostatných jazdcov, ktorí v pretekoch pokračujú, aj Saganov bicykel značky Specialized. Mladší z bratskej dvojice Saganovcov už v dejisku pretekov nie je, v stredu odcestoval do svojho bydliska v Monaku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies