Toshiba zruší v rámci reštrukturalizácie 34-tisíc pracovných miest

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 17:08 • 2 min
Toshiba zruší v rámci reštrukturalizácie 34-tisíc pracovných miest

TOKIO - Japonský výrobca elektroniky Toshiba oznámil, že do konca budúceho finančného roka zruší na domácom aj zahraničných trhoch približne 34.000 pracovných miest.

slovakia

left justify in out

Tento krok je súčasťou programu reštrukturalizácie, ku ktorému firma pristúpila po tom, ako sa dostala do problémov v dôsledku rozsiahleho účtovného škandálu.

 

Japonská spoločnosť tak do konca marca 2017, keď sa končí jej budúci finančný rok, bude mať okolo 183.000 zamestnancov. Spomínaných 34.000 pracovných miest plánuje zredukovať predajom niektorých divízií a prostredníctvom štrukturálnych reforiem.

 

Tento týždeň firma oznámila, že svoju divíziu zdravotníckej techniky predáva výrobcovi fotoaparátov a elektroniky Canon. Hodnota kontraktu bola stanovená na 665,5 miliardy jenov (5,29 miliardy eur). Zároveň sa separátne dohodla s čínskym výrobcom domácich spotrebičov Midea na predaji svojej divízie bielej techniky.

Ako dnes Toshiba uviedla, jej cieľom je v nasledujúcom finančnom roku 2016/2017 dosiahnuť čistý zisk 40 miliárd jenov. Za súčasný finančný rok, ktorý sa končí 31. marca, očakáva stratu na úrovni 710 miliárd jenov.

 

S cieľom vrátiť sa k zisku firma plánuje výraznejšie investovať do rastových oblastí. Jednou z nich je oblasť pamäťových čipov, do ktorej chce Toshiba investovať v najbližších troch rokoch celkovo 860 miliárd jenov.

 

Japonská firma priznala, že od roku 2008 za sedem rokov nadhodnocovala prevádzkový zisk, pričom za dané obdobie ho nadhodnotila v prepočte až o 1,2 miliardy USD (1,06 miliardy eur). Toshiba podvody v účtovníctve neskôr priznala a šéf spoločnosti Hisao Tanaka minulý rok v júli odstúpil. Okrem účtovného škandálu však výsledky firmy negatívne ovplyvnili aj problémy jadrovej divízie. Tie jej spôsobilo ničivé zemetrasenie a vlny cunami z marca 2011, ktoré poškodili jadrovú elektráreň vo Fukušime, v dôsledku čoho vláda odstavila jadrové elektrárne v krajine.

(1 EUR = 125,79 JPY, 1 EUR = 1,1279 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies