Torres nečakaným hrdinom úvodného zápasu, brankársky duel pre Luonga

NETKY.SK • 2 Jún 2011, 09:02 • 2 min
Torres nečakaným hrdinom úvodného zápasu, brankársky duel pre Luonga

Torres nečakaným hrdinom úvodného zápasu, brankársky duel pre Luonga

slovakia

left justify in out

img

Zápas podľa očakávania priniesol boj o každý centimeter ľadu, nechýbalo mu tempo a nasadenie, no základnou filozofiou oboch finalistov bolo najmä neurobiť zbytočnú chybu. Tú osudnú spravili v samom závere hostia, keď sa obranca Boychuk nechal na obrannej modrej obohrať Keslerom, ten prihral puk Hansenovi, ktorý ho ešte parádne predĺžil na neobsadeného Torresa a tomu už stačilo iba nastaviť čepeľ a zasunúť čiernu gumu do odkrytej bránky. Krídelník z tretieho útoku "kosatiek" sa tak stal nečakaným hrdinom úvodného finálového súboja. "Snažil som sa uvoľniť a potom to už bola iba otázka šťastia," radoval sa šťastný strelec. Brankár Bostonu Tim Thomas bol pri gólovej situácii absolútne bezmocný: "Zbadal som Hansena, ako sa rúti na mňa. Dostal sa do pozície, keď som od neho očakával strelu, no on bol schopný ešte nájsť druhého spoluhráča, ktorého som si vôbec nevšimol."
      Ozdobou zápasu boli obaja brankári, ktorí potvrdili oprávnenosť finálovej nominácie o Vezinovu trofej, určenú pre najlepšieho gólmana súťaže. Domáci Roberto Luongo nepustil za svoj chrbát ani jednu z 36 striel a zahanbiť sa nenechal ani jeho náprotivok Tim Thomas, ktorý čelil 34 pokusom. Luongo dokázal, že sa vie výborne skoncentrovať na úvodné duely vyraďovacích bitiek, v tohtoročnej play off si pripísal v prvom zápase série už tretie čisté konto. "V jednej chvíli som si myslel, že budeme hrať celú noc. Bol to vzrušujúci spôsob, ako odštartovať sériu. Naozaj tesný zápas, ktorý sa mohol skončiť akokoľvek - mohli sme si hodiť mincu," priznal gólman Canucks, ktorý vlani v tej istej aréne doviedol kanadskú reprezentáciu k olympijskému zlatu. Luongovu skvelú formu najlepšie dokumentuje fakt, že od piateho zápasu finále Západnej konferencie proti San Jose zastavil 92 z 94 pukov, ktoré na neho smerovali. "Proti sebe stoja dvaja zrejme najlepší brankári NHL, takže dať gól je pre oba tímy veľkou výzvou," poznamenal tréner Vancouveru Alain Vigneault. Thomas predvádzal svoje majstrovstvo najmä v záverečnej tretine, keď domáci vystupňovali svoje úsilie a opora Bruins musela hatiť pokusy Hansena i Lapierra. Pri strele švédskeho zadáka Edlera zachránila gólmana horná žŕdka. "V tretej tretine boli domáci lepším tímom a nakoniec sa dočkali vytúženého gólu. Odskočili nám, no ja dúfam, že v ďalšom zápase vyrovnáme stav série a nakloníme tak výhodu domáceho prostredia na našu stranu," vyslovil sa kouč "medveďov" Claude Julien.
      Najvyťažovanejším korčuliarom zápasu bol podľa očakávania Zdeno Chára. "Obor" v defenzíve Bruins odohral vyše 28 minút, raz vystrelil na bránku a keďže bol na ľade pri inkasovanom góle, zaznamenal aj jeden mínusový bod. Najvyšší hráč profiligy sa postaral tiež o zriedkavý jav, keď sa ako obranca postavil na vhadzovanie a proti Ryanovi Keslerovi ho aj vyhral. Bolo to len druhé Chárovo buly v tejto sezóne a opäť v play off, keď predtým v sérii s Montrealom zdolal Mika Cammalleriho.
      Od začiatku expanzie NHL sa stalo iba šiesty raz, že v úvodnom finálovom dueli vyhral jeden z tímov "na nulu". Vo všetkých piatich predošlých prípadoch toto mužstvo nakoniec aj získalo vytúžený hokejový grál (2008 Detroit, 2003 New Jersey, 2001 Colorado, 1984 Edmonton a 1983 NY Islanders). Podľa Cháru však jedna prehra ešte nič neznamená. "Nič sa nedeje, veď séria sa hrá na sedem zápasov. V ďalšom stretnutí sa musíme znovu zoskupiť a najmä nájsť cestu ako streliť gól," dodal bostonský kapitán.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies