Prezidentka si uctila vojakov sovietskej armády, hovorí o zrade!

NETKY.SK • 8 Máj 2022, 17:02 • 2 min
Prezidentka si uctila vojakov sovietskej armády, hovorí o zrade!

ZVOLEN - Spomíname si dnes na minulú udalosť, ale spomíname na ňu vo veľmi konkrétnom aktuálnom kontexte vojenského konfliktu, ktorý prebieha v susednej Ukrajine. Táto skutočnosť nám musí pripomínať, že mier nie je samozrejmosťou.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v nedeľu prezidentka SR Zuzana Čaputová na vojenskom cintoríne vo Zvolene pri príležitosti 77. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe.

 

 

„To, že vzdáme hold príslušníkom sovietskej armády, ktorí sa zaslúžili za naše oslobodenie, nie je možné chápať ako legitimizáciu vojnového konfliktu na Ukrajine. Dokonca by som povedala, že je to zrada voči všetkým obetiam, ktoré bojovali proti skutočnému a nie domnelému fašizmu," povedala Čaputová.

 

Prečítajte si tiež: Mimoparlamentné strany aj vláda chcú pomôcť ľuďom. Každý však po svojom

 

Prezidentka si Deň víťazstva nad fašizmom a 77. výročie ukončenia druhej svetovej vojny v Európe pripomenula položením venca k Pamätníku 2. československej paradesantnej brigády v Badíne a tiež položením vencov na Cintoríne padlých vojakov sovietskej armády a Ústrednom vojnovom cintoríne Kráľovskej rumunskej armády vo Zvolene.

 

img

 

Na ústrednom vojenskom cintoríne vo Zvolene je pochovaných viac ako 17 600 príslušníkov sovietskej Červenej armády a viac ako 10 300 vojakov Kráľovskej rumunskej armády, ktorí v rokoch 1944 – 1945 zahynuli pri oslobodzovaní nášho územia. Cintoríny padlých sovietskych a rumunských vojakov sú národnými kultúrnymi pamiatkami SR.

 

Možno vás zaujme: Boris Kollár vysvetlil hlasovanie o vydaní Roberta Fica do väzby

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona