Tomuto neuveríte: Neviditeľný plášť je možné vyrobiť, vedci vedia ako!

NETKY.SK • 1 September 2018, 12:00 • 2 min
Tomuto neuveríte: Neviditeľný plášť je možné vyrobiť, vedci vedia ako!

Rozprávkové kúzla sa zjavne dajú previesť do praxe. Pomocou vedy.

slovakia

left justify in out

Vždy ste si mysleli, že plášť, ktorý zabezpečí neviditeľnosť môže vlastniť iba Harry Potter? Zdá sa, že to nie je tak celkom pravda a o niekoľko rokov môže byť podobný zázrak aj vo vašej skrini. Ako je to možné? Vedci objavili špeciálnu technológiu pracujúcu s dopadom svetla na povrch objektu.

 

Špeciálny povrch by mal fungovať na báze odrazu svetla, avšak iba toho zeleného. Objektom teda prejdú všetky farby svetelného spektra, až na zelenú. Zabezpečí to filter, ktorý v prvom rade mení zelenú na inú farbu a následne druhý filter toto svetlo opäť mení na zelené. Celé „kúzlo“ by malo fungovať na neschopnosti ľudského oka zbadať objekt medzi týmito dvoma filtrami.

 

via GIPHY

 

"Naša práca predstavuje prelom vo vývoji maskovania pomocou neviditeľnosti. (...) Dokázali sme náš cieľový objekt úplne zneviditeľniť pri realistickom, širokopásmovom osvetlení. Šírením svetelnej vlny prechádzajúcej objektom (bez zjavného skreslenia) sme po mnohých pokusoch úspešne dosiahli tento vytúžený efekt, " vyhlásil vedúci autor José Azaña, z Národného inštitútu vedeckého výskumu (INRS).

 

V tejto oblasti urobil Azaña so svojím tímom veľký objav, ktorý, ako sa zdá, bude fungovať. Vedci sa totiž doposiaľ o neviditeľnosť snažili inou metódou, a to pomocou svetla, ktoré by objekt obchádzalo. To však nefungovalo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies