Tisíce Talianov demonštrovali na podporu afganských žien

NETKY.SK • 26 September 2021, 9:2 • 2 min
Tisíce Talianov demonštrovali na podporu afganských žien

RÍM - Na sobotňajšom proteste mali podporovatelia Nadácie Pangea na rukách nakreslené písmeno P. Bolo to rovnaké písmeno, aké mali na rukách napísané afganské ženy, aby ich bolo možné v chaotických týždňoch na kábulskom letisku rozoznať a evakuovať.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí demonštrovali v sobotu v mestách po celom Taliansku na podporu afganských žien a požadovali od medzinárodného spoločenstva neustály tlak na lídrov radikálneho hnutia Taliban, aby umožnili ženám podieľať na sa vzdelávacom a politickom živote krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

img

 

Prečítajte si: Taliban zavesil mŕtve telo na žeriav v Heráte

 

Medzi skupinami organizujúcimi protesty boli členovia Nadácie Pangea, ktorá pracuje 20 rokov na projektoch ekonomického rozvoja afganských žien, ale nakoniec ich pomáhala evakuovať z krajiny po prevzatí moci Talibanom v polovici augusta.

 

Na sobotňajšom proteste mali podporovatelia Nadácie Pangea na rukách nakreslené písmeno P. Bolo to rovnaké písmeno, aké mali na rukách napísané afganské ženy, aby ich bolo možné v chaotických týždňoch na kábulskom letisku rozoznať a evakuovať. Chaos vznikol, keď západné štáty končili svoju vojenskú misiu v Afganistane a práve vtedy Taliban rýchlo dobyl metropolu a prevzal moc.

 

Možno vás zaujme: Taliban vymenoval námestníkov ministrov. Opäť vynechal ženy!

 

"Musíme pokračovať v nátlaku, aby sa mohli ženy podieľať nielen na vzdelávaní, ale aj na politike svojej krajiny," uviedla na proteste v Ríme podpredsedníčka nadácie Simona Lanzoniová.

 

img

 

"A musíme pokračovať v humanitárnych evakuáciách presne stanoveným spôsobom, pričom treba myslieť v prvom rade na všetky tie ženy, ktoré sa v auguste nemohli dostať na letisko, ale dnes sú v Afganistane naozaj ohrozené." 

 

Prečítajte si tiež: Afganské ženy neveria sľubom Talibanu!

 

Akcia s heslom #Nonlasciamolesole (Neopustime ich) prilákala do ulíc niekoľkých talianskych miest tisíce ľudí. Rečníci vyzývali, aby práva žien v Afganistane trvalo pozorovalo ministerstvo zahraničných vecí a OSN.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona