Tisíce demonštrantov sa v Macedónsku zišli na protestoch proti vláde

NETKY.SK • 17 Máj 2015, 15:38 • 2 min
Tisíce demonštrantov sa v Macedónsku zišli na protestoch proti vláde

SKOPJE - Tisíce demonštrantov sa dnes zišli v macedónskej metropole Skopje na proteste proti vláde premiéra Nikolu Gruevského.

slovakia

left justify in out

Účastníci, prichádzajúci z celej krajiny, vyzývali na odstúpenie predsedu vlády v dôsledku škandálu okolo odpočúvania, ktorý Macedónsko uvrhol do najhoršej politickej krízy, odkedy bolo v roku 2001 na pokraji občianskeho konfliktu.

 

Davy ľudí, vrátane príslušníkov albánskej menšiny, zaplnili ulicu pred úradom vlády v hneve nad záplavou odhalení o odpočutých rozhovoroch, ktoré podľa Západu vyvolali vážne pochybnosti o stave demokracie v bývalej juhoslovanskej republike, píše agentúra Reuters.

 

Opoziční lídri uviedli, že časť demonštrantov sa plánuje utáboriť v uliciach, pokým Gruevski neodstúpi. Okrem opozície vyzvali na účasť občanov na proteste združenia študentov či organizácie občianskej spoločnosti.

 

Konzervatívny premiér, vládnuci od roku 2006, výzvy na rezignáciu odmieta a na pondelok zvolal vlastnú demonštráciu, čo podnietilo obavy zo zrážok.

 

"Zamkol som obchod, zbalil si veci a prišiel do Skopje," povedal 45-ročný demonštrant Andrej Poposki, ktorý pricestoval autobusom zo 130 kilometrov vzdialeného mesta Prilep. "Musíme zaujať stanovisko a postaviť sa kriminálnikom. Patria do väzenia, nie do vlády," citovala ho agentúra Reuters.

 

Škandál okolo odpočúvania vypukol vo februári, keď opozičný sociálnodemokratický líder Zoran Zaev začal zverejňovať nahrávky z nelegálneho odpočúvania občanov štátnymi orgánmi. Podľa jeho slov je nahrávok, ktoré mu poskytol informátor, množstvo. Záznamy podľa Reuters naznačujú, že vláda pevne kontroluje novinárov, sudcov i proces volieb.

 

Gruevski nespochybnil pravosť hlasov na nahrávkach, zdôraznil však, že odpočúvanie nenariadil a že nahrávky boli zmanipulované. Zaeva obvinili z protištátneho násilia.

 

Agentúra DPA dnes napísala, že vláda robí všetko pre to, aby zabránila prívalu ľudí na demonštráciu v metropole. Podľa správy niektoré podniky vyhlásili dnešok za pracovný deň, pričom väčšina médií, v ktorých má vláda veľký vplyv, opozičnú akciu ignoruje. Z mesta Bitola hlásili odvolanie 28 z 36 autobusov, ktorými mali demonštranti cestovať do Skopje. Protestujúcich majú údajne odradiť aj rozsiahle policajné kontroly na cestách a uzavieranie komunikácií, ktoré miestami blokujú krížom postavené nákladné vozidlá.

 

Macedónsko chce vstúpiť do NATO a Európskej únie, pokrok v prístupových procesoch však roky brzdí dlhodobý spor o názov krajiny s Gréckom. Kritici tvrdia, že Gruevski sa medzičasom presunul politicky doprava, podnecuje nacionalizmus a monopolizuje si moc.

 

Západní diplomati v Skopje sa snažia sprostredkovať riešenie krízy, no pýtajú sa, či je macedónska vláda skutočne oddaná demokracii a európskym hodnotám.

 

Rakúsky veľvyslanec v Macedónsku Thomas Michael Baier dnes varoval, že krajina môže prísť o odporúčanie Európskej komisie na začatie prístupových rozhovorov. Niektoré štáty EÚ by sa podľa neho mohli rozhodnúť pre takúto reakciu, ak sa politická situácia v Macedónsku nezlepší. Rakúsko by však bolo proti odobratiu odporúčania, informovala agentúra APA.

 

Ku kríze v Macedónsku sa cez víkend vyjadrilo aj ruské ministerstvo zahraničných vecí, keď v sobotu obvinilo "západných organizátorov" zo snahy vyvolať v krajine ďalšiu "farebnú" revolúciu. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ešte v piatok uviedol, že situácia podľa neho môže súvisieť s odmietnutím Macedónska pridať sa k sankciám voči Rusku, ako aj jeho možným postavením tranzitnej krajiny pre ruský zemný plyn dodávaný cez Turecko.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies