Tip na výlet: Trenčín

NETKY.SK • 18 Júl 2014, 14:00 • 2 min
Tip na výlet: Trenčín

BRATISLAVA - Trenčín sa nachádza v západnej časti Slovenska, je prirodzeným geografickým centrom stredného Považia. Hlavným tokom v meste je rieka Váh. Mesto je vzdialené približne 120 km severovýchodne od hlavného mesta Slovenska – Bratislavy.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je Trenčín významným centrom obchodu, hospodárstva, kultúry a športu. Svoje sídla a pobočky tu majú mnohé inštitúcie a spoločnosti. Dlhoročnú tradíciu v meste majú výstavy a veľtrhy, mesto je známe i ako mesto módy.

 

Trenčiansky hrad

Trenčiansky hrad je pomerne rozsiahly zrenovovaný hrad, týčiaci sa na strmom vápencovom brale priamo nad mestom Trenčín. Je charakteristickou dominantou nielen Trenčína, ale aj celého Stredného Považia. Je národnou kultúrnou pamiatkou. Hrad je po nespočetných rekonštrukciách, keďže ho v roku 1790 úplne zničil požiar a do polovice 20. storočia stál prakticky ako ruina nad mestom. Dnes sa na hrade nachádzaju stále expozície vzťahujúce sa na dejiny regiónu a samotného hradu. Vzácnou stálou expozíciou je rozsiahla rodová a obrazová galéria rodu Ilesházyiovcov, ktorá je umiestnená na dvoch podlažiach Zápoľského paláca a na prvom podlaží paláca Ľudovítovho.


img

 

Morový stĺp

Morový stĺp Najsvätejšej Trojice je pamiatka na konkrétnu historickú udalosť. V lete v roku 1710 vypukol v Trenčíne mor, na následky ktorého zomrelo okolo 1600 ľudí. Morový stĺp dal postaviť v roku 1712 gróf Ilešházy. Stĺp pochádza z dielne viedenských kamenárskych majstrov, ktorí v tom čase pracovali na jezuitskom kostole , zničenom požiarom v roku 1708. Neskôr župan Ján Ilešházy nechal súsošie sv. Trojice renovovať u piaristu Vasila Králika. Morový stĺp je historicko – kultúrna pamiatka vrcholnobarokového slohu 18. storočia a je ťažké ho prehliadnuť, keďže sa nachádza uprostred Mierového námestia.

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies