Thajská expremiérka ide pred súd, hrozí je desať rokov

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 09:43 • 2 min
Thajská expremiérka ide pred súd, hrozí je desať rokov

BANGKOK - Thajská expremiérka Jinglak Šinavatrová sa bude zodpovedať pred najvyšším súdom z nedbanlivosti v súvislosti s kontroverzným systémom dotácií pre pestovateľov ryže. V prípade uznania viny jej hrozí až desať rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

"Tento prípad je v jurisdikcii najvyššieho súdu, prípad sme prijali a prvé súdne pojednávanie vytýčili na 19. mája," informoval dnes Najvyšší súd Thajska vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters. Pripomenula, že obvinenie vzniesla vo februári generálna prokuratúra.

 

Thajský parlament v januári uznal Šinavatrovú za vinnú z nedbanlivosti v súvislosti s kontroverzným systémom dotácií. Na základe tohto rozhodnutia má zakázané pôsobiť v politike päť rokov.

 

Šinavatrová, ktorú vlani v máji - niekoľko dní pred vojenským prevratom - zbavili úradu za zneužitie právomocí, sa bránila tým, že systém, v rámci ktorého dostali farmári zaplatené za ryžu viac ako bola trhová cena, bol dobrý pre ekonomiku.

 

"Pomohlo to tým, ktorí majú nižšie príjmy, aby viac zarobili. Farmári sú oporou krajiny," vysvetlila.

 

Oponenti expremiérky ale tvrdia, že systém bol drahý, nehospodárny a príznačný pre populistickú politiku s cieľom získať si hlasy vidiečanov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies