Slovenský šport dostane finančnú injekciu 10 miliónov eur

NETKY.SK • 28 Január 2021, 11:28 • 2 min
Slovenský šport dostane finančnú injekciu 10 miliónov eur

Finančná podpora slovenského športu je oficiálne schválená. Postupne bude prerozdelených 10 miliónov Eur.

slovakia

left justify in out

Európska komisia schválila podporu športu v súvislosti s vypuknutím koronavírusu. Schéma nadobudla platnosť a účinnosť dňa 26. 1. 2021. Minulý týždeň o tejto pomoci informovali štátny tajomník pre šport Ivan Husár, splnomocnenec vlády pre mládež a šport Karol Kučera a podpredseda správnej rady Fondu na podporu športu Jaroslav Rybánsky. Európska komisia odsúhlasila na pomoc športu 8 miliónov eur, ministerstvo hospodárstva túto sumu navýšilo o ďalšie dva milióny, rezort totiž presunul alokované prostriedky z nevyčerpanej čiastky na nájmy pre podnikateľov okrem kultúry aj na šport.

 

img

 

"Cieľom pomoci podľa schémy je poskytnúť oprávneným príjemcom pomoci finančné prostriedky na úhradu strát, ktoré im vznikli z dôvodu alebo v súvislosti s obmedzeniami uloženými slovenskými orgánmi na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19. Pomoc pokrýva straty oprávnených príjemcov, ktoré im vznikli v oprávnenom období, počas ktorého sa uplatňovali obmedzenia pre športové podujatia. Oprávnené obdobie bude stanovené vo výzve na predkladanie žiadostí. Oprávnenými príjemcami pomoci podľa schémy sú profesionálne športové kluby, ktoré majú registrované sídlo na území Slovenskej republiky," vyjadrenie z tlačovej správy.



img

 

"Pomoc podľa schémy sa poskytuje formou priameho príspevku (grantu). EK schválila schému na základe oznámenia Komisie - dočasný rámec pre opatrenia štátnej pomoci na podporu hospodárstva v súčasnej situácii spôsobenej nákazou COVID-19 v platnom znení ku dňu schválenia schémy EK," informuje Protimonopolný úrad Slovenskej republiky.

 

img


Vláda cez prostriedky z Európskej únie podporí profesionálne športové kluby na Slovensku v súvislosti s COVID-19 sumou 6 miliónov eur a ďalšie 4 milióny eur by mali ísť cez nasledujúcu výzvu na mládež a amatérov. "V prvom rade musíme sanovať profesionálne kluby, ktoré pokračujú v súťažení napriek pandémii a bez divákov. Potom prídu na rad ďalšie kluby, mládež a amatéri. Na záver odškodníme aj prevádzkovateľov a organizátorov veľkých športových podujatí, ktoré boli plánované, no pre pandémiu sa neuskutočnili," informoval počas minulého týždňa štátny tajomník pre šport Ivan Husár.

 

img

Fond rozdelí na podporu športu prostredníctvom svojej prvej výzvy sumu 15 miliónov eur. Prostriedky by mali byť rozdelené do každého z ôsmich vyšších územných celkov v objeme minimálne 10 percent z celkovej sumy, každý VÚC tak dostane minimálne 1,5 milióna eur. "Oprávnenými žiadateľmi sú športové organizácie, obce a VÚC. Minimálna výška príspevku na jeden projekt je 50-tisíc eur a maximálna výška je 1,5 milióna eur. Žiadateľ je povinný zabezpečiť spolufinancovanie projektu minimálne vo výške 50 percent z celkových oprávnených nákladov. Podávanie žiadostí sa začne 15. februára a skončí sa 1. marca," informoval už dávnejšie Fond na podporu športu na svojom webe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies