Teroristi v Nemecku plánovali masívny útok: Bezpečnostné zložky však zámery IS odhalili

NETKY.SK • 18 Október 2018, 06:43 • 2 min
Teroristi v Nemecku plánovali masívny útok: Bezpečnostné zložky však zámery IS odhalili

HAMBURG/KOLÍN NAD RÝNOM/MNÍCHOV/BERLÍN - Nemeckí džihádisti z teroristickej organizácie Islamský štát (IS)sa chystali na masívny teroristický útok v spolkovej republike.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jedným z potenciálnych dejísk útoku mal byť nemenovaný hudobný festival. O pláne, ktorý napokon stroskotal a o ktorom vedela aj nemecká Spolková prokuratúra, hovoril s reportérmi Severonemeckého rozhlasu (NDR), Západonemeckého rozhlasu (WDR) a mienkotvorného denníka Süddeutsche Zeitung (SZ) jeden z priamych aktérov prípravy tejto teroristickej akcie.

 

Oguz G. (39), ktorý pochádza z Hildesheimu a ktorého poznatky by mohli predstavovať dôležité svedectvo aj v prebiehajúcom procese s vedúcou osobnosťou nemeckej islamistickej scény, jeho niekdajším blízkym spolupracovníkom Ahmadom A. (abú Waláom) na Vrchnom krajinskom súde v Celle, sa s reportérmi po ich ročnom úsilí stretol v kurdskom väzenskom zariadení na severe Sýrie. Vlani v októbri sa totiž vzdal kurským bojovníkom počas bojov o baštu islamistov, mesto Rakka, a teraz dúfa, že sa čo najskôr bude môcť vrátiť do Nemecka.

 

img

Zdroj: SITA

 

Podľa nemeckých bezpečnostných zložiek zosilneli v IS v roku 2016 tendencie silnejšie sa zamerať na Nemecko a po menších útokoch spáchať v spolkovej republike veľkú teroristickú akciu po predchádzajúcich v Paríži a v Bruseli. Generálny prokurátor Peter Frank pre NDR, WDR i SZ mohol potvrdiť, že na základe spolupráce nemeckých bezpečnostných zložiek bola situácia pre zodpovedných prehľadná a dalo sa presne predpokladať, čo vlastne IS chystá.

 

Po počiatočnej komunikácii z obdobia november 2016-január 2017, ktorá postupne ustávala a napokon stratila na príťažlivosti, došlo k oživeniu kauzy pred vyše rokom. Kurdi vtedy zajali pri bojoch o Rakku nemecký manželský pár Oguza G. a Marciu M., ktorí vypovedali najskôr pred kurdskými vyšetrovateľmi, neskôr aj pred agentmi Spolkovej spravodajskej služby (BND), pričom sa nielen priznali, ale vymenovali aj dôležité skutočnosti.

 

img

Zdroj: SITA

 

Z doteraz známych poznatkov vyšetrovateľov, ktorí postupne skladajú akýsi puzzle, plán teroristov predpokladal účasť troch tímov cestujúcich do spolkovej republiky na operácii. Tie mali dostať konkrétne pokyny, ako majú postupovať, vrátane zmeny zovňajšku s využitím vlasových transplantátov a cestou konzumácie potravinových doplnkov, aby na seba neupozornili. Tieto fakty a opis by sa mohli týkať dvoch islamistov nemeckého pôvodu zadržaných v Turecku.

,

Ďalšia dvojčlenná skupina, do ktorej mal zrejme patriť takisto z Hildesheimu pochádzajúci Dominik W. známy pod menom abú Káka, sa mala v záujme neodhalenia údajne tetovať.

 

Zatiaľ nie je jasné, kto mal tvoriť tretiu skupinu, avšak z poznatkov uväznených manželov a ďalšieho svedka je zrejmé, že veľký teroristický útok plánoval muž s menom abú Musab al-Almání, teda "Nemec". Ten podľa vyšetrovateľov však v skutočnosti nebol Nemcom, ale švajčiarskym občanom Thomasom C., ktorý až do vycestovania v roku 2013 žil vo Frankfurte nad Mohanom. Tento človek by podľa zatiaľ nepotvrdených informácií mal byť už po smrti, avšak aj keď by to mala byť pravda, nie je isté, či niektorí ďalší aktéri nepokračujú v prípravách operácie. Vyšetrovanie preto pokračuje.

 

Na Oguza G. a Marciu M. medzičasom vydali zatykače, manželia tak čakajú na deportáciu do vlasti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies