Terorista, ktorý strieľal na našich vojakov v Afganistane utiekol z väzby!

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 13:15 • 2 min
Terorista, ktorý strieľal na našich vojakov v Afganistane utiekol z väzby!

KÁBUL – Terorista, ktorý má na svedomí život Slováka Daniela Kavuliaka (†35) je na slobode. Afgánsky vojak Lamber Khan, ktorý minulý utorok strieľal na vojakov NATO, pričom jedného zabil a šiestich zranil, totiž utiekol z väzby.

slovakia

left justify in out

Podľa informácii z NY Times mu k úteku dopomohol ďalší vojak, ktorý ho previedol cez nemocnicu a následne z vojenskej základne ušli. Podľa generála Abdula Hameeda „vojak, ktorý ho eskortoval vyplnil zdravotnú kartu, ktorá mu dovoľuje opustiť väzenie a navštíviť nemocničné krídlo. Obidvaja vojaci následne cez nemocnicu utiekli z vojenskej základne.“

„Bola to dôveryhodná osoba,“ opísal muža, ktorý sa podieľal na Khanovom úteku generál Hameed. „Pochádzal z východnej časti mesta Jalalabad rovnako ako strelec,“ dodal generál.

Taliban potvrdil, že Khan bol pred streľbou s nimi v kontakte. Napriek tomu, že Taliban sa k útoku prihlásil, stále nie je jasná príčina útoku. Podľa NY Times Khan počas prvých výsluchov povedal, že motívom útoku bola frustrácia z toho, že zahraniční vojaci okupujú jeho krajinu.

Ministerstvo obrany SR dostalo už aj z NATO informáciu o úteku zadržaného afganského vojaka, ktorý stál za útokom na príslušníkov OS SR. "Táto správa nás neteší. Veríme, že bude čoskoro zadržaný a vydaný do rúk spravodlivosti. Očakávame tiež, že celá záležitosť okolo úteku väzneného vojaka bude dôkladne vyšetrená," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Útok príslušníka Afganskej národnej armády na slovenských vojakov sa v utorok začal o 12:15 miestneho času, teda o 9:45 stredoeurópskeho času. Útočník pálil z guľometu zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, ktorá je v bezprostrednej blízkosti civilného letiska. Táto civilná časť z oboch strán susedí s vojenskými priestormi, letecké dráhy sú pre civilné aj vojenské lety spoločné. "Úlohou afganského vojaka bolo zabezpečovať bezpečnosť perimetra civilného letiska," povedal Vanga.

Útek otvoril znova otázku schopnosti a profesionality afganskej armády v období, keď sa 100 000 vojakov, ktorí sú v Afganistane v rámci Medzinárodných síl pre podporu bezpečnosti (ISAF), pripravujú na odchod z krajiny. ISAF už vyjadrili "plnú dôveru" afganským orgánom, že vojak bude znovu zatknutý. "Plne dôverujeme našim afganským partnerom, že prípad vyšetria, aby sa vinníci opäť vrátili do väzenia," povedal hovorca ISAF brigádny generál Heinz Feldmann. Taliban potvrdil, že strelec menom Isanulláh bol napojený na Taliban. V roku 2012 zahynulo v Afganistane približne 60 vojakov NATO.

Vojak, ktorému spôsobil útočník v Afganistane priestrel hrudníka, podstúpil operáciu v nemeckom Landstuhle. „Operácia dopadla dobre, čakajú ho však ešte ďalšie zákroky,“ uviedol Vanga. Po absolvovaní ďalších lekárskych zákrokov predstavitelia armády očakávajú, že bude možné tohto zraneného previezť na Slovensko. Podľa Vangu si to ešte vyžiada istý čas, ktorý sa nedá presne stanoviť. Sú však optimisti a veria, že jeho zdravotný stav ako aj stav ďalšieho slovenského vojaka, ktorý sa v tejto nemocnici zotavuje zo zranenia hlavy, sa už bude iba zlepšovať. Druhý vojak je naďalej v umelom spánku. „Lekári sa snažia, aby mohol čo najskôr podstúpiť operačný zákrok, jeho stav je naďalej vážny,“ poznamenal Vanga.

Dvaja slovenskí vojaci, ktorí v utorok 9. júla utrpeli ťažké zranenia pri útoku afganského vojaka na našu strážnu jednotku v afganskom Kandaháre, sa v Nemecku zotavujú v americkej vojenskej nemocnici pri Landstuhle. Tá poskytuje najvyššiu úroveň zdravotnej starostlivosti najmä pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Rezort obrany potom umožnil rodinám zranených, aby s nimi boli v nemocnici.

S rotným Danielom Kavuliakom, ktorý zahynul v Afganistane pri teroristickom útoku, sa do kysuckej Turzovky prišli rozlúčiť stovky ľudí. Pôvodne čatára Daniela Kavuliaka náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek povýšil in memoriam do hodnosti rotného a minister obrany mu udelil zlatú medailu prvého stupňa. „Bol to vojenský pohreb, ktorý robíme pre vojakov, čo zomrú počas výkonu služby alebo v prípade, že sú výsluhoví dôchodcovia a rodina vyjadrí žiadosť, aby boli pochovaní s vojenskými poctami. Samozrejme, nie je to vždy za účasti najvyšších predstaviteľov štátu tak, ako to bolo dnes. Toto bolo niečo mimoriadne, zomrel nám vojak v bojovej akcii, v bojovom nasadení, rukou protivníka a preto je tomu venovaná aj takáto mimoriadna pozornosť. Za takéto činy a pri takýchto mimoriadnych príležitostiach sú vojaci in memoriam odmeňovaní,“ povedal po pohrebe v kostole v Turzovke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies