Teploty aj v najvyšších polohách Tatier boli ráno nad nulou

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 10:08 • 2 min
Teploty aj v najvyšších polohách Tatier boli ráno nad nulou

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo Vysokých, Západných a v Nízkych Tatrách približne od nadmorskej výšky 1700 metrov trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. Lavínová situácia podľa Filipa Kyzeka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby úzko súvisí so silným oteplením v posledných dňoch.

slovakia

left justify in out

"Väčšina strmých lavínových svahov už vypadla, takže lavíny sa môžu vyskytnúť na tých, ktoré ešte nevypadli. Ohrozené sú najmä osvietené strmé svahy, teda južný sektor so sklonom nad 35 stupňov a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha," povedal pre TASR. Vzhľadom na podpriemernú výšku snehu na horách budú podľa jeho slov prevládať len malé až stredne veľké lavíny z ťažkého mokrého snehu.

 

Vo Fatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň, a platí najmä pre svahy so súvislejšou snehovou pokrývkou. "Silné oteplenie trvá naďalej, teplota vzduchu aj v najvyšších polohách Vysokých Tatier vystúpila už ráno na plus dva stupne Celzia. Celkovo sa pohybovala v rozpätí od dvoch až do desiatich stupňov," dodal. Prevládalo prevažne polojasné až oblačné počasie. Vietor zosilnel, fúkal mierny až čerstvý, prevažne južný do desať, na hrebeňoch až silný a v nárazoch dosahoval 15 až 22 metrov za sekundu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies