Tempo rastu predaja áut v Číne sa vo februári výrazne spomalilo na 2,6 %

NETKY.SK • 9 Marec 2011, 13:13 • 2 min
Tempo rastu predaja áut v Číne sa vo februári výrazne spomalilo na 2,6 %

Tempo rastu predaja áut v Číne sa vo februári výrazne spomalilo na 2,6 %

slovakia

left justify in out

Predaj áut v Číne sa vo februári zvýšil  medziročne len o 2,6 %, čo bolo najmenej takmer za dva roky. Dôvodom bol výrazný nárast predaja pred februárovými oslavami nového lunárneho roka, ktorý mal potom za následok pokles odbytu minulý mesiac. Analytici pripomínajú, že aj ukončenie programu štátnej podpory na kúpu menších ekologických áut v decembri 2010 má a bude mať po celý tento rok negatívny vplyv na predaj vozidiel v Číne.
      Podľa čínskej asociácie výrobcov automobilov vo februári 2011 sa v tejto ázijskej krajine predalo celkovo 967.200 osobných áut. Na porovnanie, v januári to bolo 1,53 milióna vozidiel.
      Číňania si už tradične kupujú nové auto pred oslavami lunárneho roka, ktoré sa tento raz konali od 2. do 8. februára.
      "Faktor osláv sa minulý mesiac významne podieľal na spomalení predaja. Vlaňajšie hektické tempo jeho rastu sa už ale s najväčšou pravdepodobnosťou nezopakuje, keďže porovnávací základ je po minulom roku vysoký," upozornil Marvin Zhu z analytickej spoločnosti J.D. Power Asia Pacific. Pripomenul, že vo februári 2010 vyskočil odbyt áut v Číne medziročne až o 55,3 %.
      Naproti tomu v USA sa vo februári predaj vozidiel zvýšil medziročne o 27 %. Automobilky v Spojených štátoch sa totiž snažia nalákať zákazníkov na veľké zľavy, pretože sa obávajú, že zdražovanie ropy, a tým aj pohonných látok, bude mať negatívny vplyv na dopyt po autách.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies