Taliansky premiér Renzi pohrozil rezignáciou, ak voliči odmietnu reformu ústavy

NETKY.SK • 29 December 2015, 16:53 • 2 min
Taliansky premiér Renzi pohrozil rezignáciou, ak voliči odmietnu reformu ústavy

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi dnes naznačil, že sa vzdá funkcie, ak voliči v referende, ktoré by sa malo uskutočniť v druhej polovici roku 2016, odmietnu reformu ústavy presadzovanú jeho vládou.

slovakia

left justify in out

Reformný balíček, ktorému ešte chýba konečná ratifikácia parlamentom, posilňuje ústredné výkonné právomoci na úkor legislatívy a miestnej správy v nádeji na zoštíhlenie štátnej správy.

 

"Ak prehrám v referende, budem to považovať za zlyhanie mojich politických skúseností," povedal Renzi na tradičnej koncoročnej tlačovej konferencii. Štyridsaťročný politik uviedol, že za rozumné by považoval, aby sa referendum konalo "niekedy v polovici októbra".

 

Renzi a jeho spojenci argumentujú, že reforma ústavy spoločne s novým volebným zákonom zefektívni prijímanie rozhodnutí v Taliansku, podporí hospodársky rast a ukončí notorickú politickú nestabilitu.

 

Kritici tvrdia, že výkonná moc dostane priveľa právomocí, oslabí sa tým demokratická kontrola a rovnováha zaručená povojnovou ústavou Talianska, navrhnutou po páde fašistického režimu v krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies