Taliansky premiér Renzi odstúpil z funkcie po neúspešnom referende

NETKY.SK • 8 December 2016, 08:20 • 2 min
Taliansky premiér Renzi odstúpil z funkcie po neúspešnom referende

RÍM - Taliansky premiér Matteo Renzi podal včera večer demisiu do rúk prezidenta Sergia Mattarellu. Reagoval tak na výsledok nedeľňajšieho referenda, v ktorom voliči odmietli ním navrhovanú reformu ústavy.

slovakia

left justify in out

O Renziho demisii oficiálne informovala prezidentská kancelária, uviedli talianske médiá.

 

Prezident Matarella začne hneď vo štvrtok konzultácie s predstaviteľmi politických strán o zostavení novej vlády. Súčasne Renziho požiadal, aby zostal vo funkcií až do nástupu nového kabinetu.

 

Zatiaľ nie je jasné, či Renziho kabinet nahradí vláda odborníkov, alebo dôjde k vypísaniu predčasných parlamentných volieb. Tie by sa eventuálne mohli konať už vo februári, respektíve na jar budúceho roku.

 

Renzi chcel pôvodne odstúpiť už bezprostredne po nedeľňajšom referende. Prezident ho však požiadal, aby tak urobil až po prijatí zákona o štátnom rozpočte pre rok 2017 v Senáte, čo sa napokon stalo dnes.

 

Taliansko bude mať od konca Druhej svetovej vojny už 57. premiéra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies