VIDEO Takto vyzerala praveká tínedžerka. Vedci zrekonštruovali podobu dievčaťa, ktoré žilo pred 9-tisíc rokmi

NETKY.SK • 25 Január 2018, 14:41 • 2 min
VIDEO Takto vyzerala praveká tínedžerka. Vedci zrekonštruovali podobu dievčaťa, ktoré žilo pred 9-tisíc rokmi

Tím gréckych a švédskych vedcov zrekonštruovali podobu dievčiny, ktorá zhruba pred 9-tisíc rokmi žila v jaskyni Theopetra v Grécku. Podobu dievčiny menom Avgi (Úsvit) vedci predstavili v archeologickom múzeu Akropolis v Aténach.

slovakia

left justify in out

O tom, ako Avgi žila a ako zomrela, sa už asi nedozvieme. Vďaka odborníkom, ktorým sa podarilo zrekonštruovať jej tvár, aspoň vieme, ako mladá žena vyzerala, píše server Novinky.cz. Na zložitej rekonštrukcii sa podieľal tím špecialistov v čele s ortodontistom Manolisom Papagrigorakisom a švédskym archeológom a sochárom Oskarom Nilssonom, ktorý sa špecializuje na takýto typ rekonštrukcií. V tíme pôsobil radiológ, neurológ a patológ.

 

Podľa zubov určil Papagrigorakis vek dievčiny na zhruba 18 rokov. "Plus mínus rok," povedal s tým, že podľa kostí mala dievčina iba 15 rokov.  

 

Rekonštrukcii predchádzalo naskenovanie lebky. Jej identickú kópiu potom vytlačili na 3D tlačiarni. "Na kópiu sme nalepili kolíky, ktoré udávali hrúbku svalov a niektoré anatomické rysy tváre," povedal Nilsson. Vďaka tomu mohli na lebku nabaľovať jednotlivé svaly. 

 

Pri ďalších častiach tváre musel postupovať inak. Vlasy, farbu kože a očí museli vedci odvodiť podľa populačných znakov ľudí obývajúcich danú oblasť. Výsledkom je tvár, ktorá sa súčasným ľuďom neuveriteľne podobá, akurát má mužnejšie rysy. "Dá sa povedať, že muži aj ženy dnes vyzerajú menej nmaskulínne," dodal Nilsson, ktorý podobným spôsobom zrekonštruoval už niekoľko pravekých tvárí. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies