Takto sa to má robiť: Nórsko vzhľadom na vojnu v Jemene prerušilo dodávky zbraní do SAE

NETKY.SK • 3 Január 2018, 13:07 • 2 min
Takto sa to má robiť: Nórsko vzhľadom na vojnu v Jemene prerušilo dodávky zbraní do SAE

OSLO - Nórsko prerušilo dodávky zbraní a munície do Spojených arabských emirátov (SAE) vzhľadom na obavy, že by tento arzenál mohol byť použitý vo vojne v Jemene. Oznámilo to dnes nórske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovali agentúry AP a Reuters.

slovakia

left justify in out

SAE sú totiž súčasťou medzinárodnej vojenskej koalície, ktorá sa pod velením Saudskej Arábie vytvorila v roku 2015 na boj proti Iránom podporovaným povstaleckým húsíom. Tí kontrolujú väčšinu severnej časti Jemenu a hlavné mesto Saná. Konflikt si vyžiadal už vyše 10.000 mŕtvych.

 

Hoci momentálne neexistujú dôkazy, že sa zbrane nórskej výroby používajú v Jemene, toto riziko narastá vzhľadom na vojenské zapojenie sa SAE do tamojšieho diania, tvrdí rezort diplomacie. Oslo preto dočasne stiahlo príslušné exportné povolenia a nové licencie zatiaľ vydávať nebude.

 

Vývoz nórskych zbraní a munície do SAE vzrástol v roku 2016 na 79 miliónov nórskych korún (zhruba osem miliónov eur) zo 41 miliónov nórskych korún (4,2 milióna eur) z predchádzajúceho roka.

 

Nórsko dodáva zbrane do SAE od roku 2010. Rozhodnutie o pozastavení týchto dodávok urobilo Oslo už 19. decembra, vláda to zverejnila až v stredu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies