Takmer 80 % schôdzí vlastníkov nie je vraj uznášaniaschopných

NETKY.SK • 26 Február 2015, 10:37 • 2 min
Takmer 80 % schôdzí vlastníkov nie je vraj uznášaniaschopných

BRATISLAVA – Takmer 80 percent schôdzí vlastníkov bytov nie je podľa Združenia bytových hospodárstiev na Slovensku (ZBHS) pre zmeny, ktoré priniesla novela zákona o správe bytov, uznášaniaschopných.

slovakia

left justify in out

Novela z dielne poslancov za stranu Smer vstúpila do platnosti na jeseň 2014. Združenie bytového hospodárstva na Slovensku zaznamenalo množstvo negatívnych podnetov od ľudí a správcov k zmeneným ustanoveniam zákona. „Najviac negatívnych ohlasov sme zaznamenali v súvislosti s uplatňovaním ustanovenia, ktorým sa zvýšil počet vlastníkov, ktorí musia byť prítomní na schôdzi, aby táto bola uznášaniaschopná,“ povedala dnes pre agentúru SITA výkonná riaditeľka ZBHS Anna Krajčiová. Pred účinnosťou novely postačovalo, aby sa schôdze zúčastnila nadpolovičná väčšina všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Po novom je schôdza uznášaniaschopná, ak sa na nej zúčastnia najmenej dve tretiny všetkých vlastníkov.


Zákon podľa Krajčiovej síce umožňuje prijímanie rozhodnutí aj pri nižšej účasti, avšak až hodinu po začiatku schôdze. „Zbytočné čakanie ďalšiu hodinu je sprevádzané nervozitou, nespokojnosťou a často odrádza aj tých ľudí, ktorí doteraz boli pri správe spoločných častí a zariadení domu aktívni,“ uviedla Krajčiová. Toto ustanovenie v zákone podľa nej neprinieslo nič pozitívne pre výkon správy v bytových domoch.


Ďalším problematickým ustanovením novelizovaného zákona je zmena v spôsobe tvorby fondu prevádzky, údržby a opráv. Tá stanovila povinnosť zohľadniť mieru využívania spoločných častí a spoločných zariadení domu vlastníkmi nebytových priestorov a garáží. „Toto ustanovenie je však veľmi nejasné, keďže chýba bližšie určenie ako majú vlastníci bytov a nebytových priestorov túto povinnosť splniť. Premietnutie miery využívania spoločných častí a zariadení domu do tvorby fondu totiž vôbec nie je jednoduché,“ povedala Krajčiová. Fond prevádzky, údržby a opráv sa netvorí iba na účel údržby a obnovy konkrétnej časti alebo konkrétneho zariadenia. Bytový dom musí mať aj nevyhnutnú rezervu na nepredvídané udalosti, či väčšie investície do budúcnosti. „Zákon určil dvojaký meter pre vlastníkov bytov a pre vlastníkov nebytových priestorov a garáži. Toto sporné ustanovenie prinieslo nezhody medzi jednotlivými skupinami vlastníkov, a tiež prvé signály o zámere riešiť problematiku tvorby fondu súdnou cestou,“ doplnila Krajčiová. Skúsenosti z praxe teda podľa ZBHS jednoznačne preukázali, že poslanecká novela zákona o vlastníctve bytov skomplikovala výkon správy bytových domov, a to nielen správcom, ale predovšetkým samotným ľuďom, ktorí sú vlastníkmi bytov a nebytových priestorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies