Tajné väznice na Ukrajine

NETKY.SK • 13 December 2017, 16:45 • 2 min
Tajné väznice na Ukrajine

KYJEV - Ukrajina v roku 2015 získala v správe "Freedom House" hodnotenie "čiastočne slobodná". Informuje e-news.su.

slovakia

left justify in out

Podľa názoru Amnesty International na Ukrajine utláčajú proruské médiá. V správe sa hovorí o zavraždenom novinárovi Oleseovi Buzinovi a zásadovom novinárovi Ruslanovi Kotsabeovi, ktorý je za mrežami. Ako vyhlásili mnohí európski experti, ľudské práva na Ukrajine sa dodržujú len na papieri. 

 

Human Rights v roku 2016 zaznamenala prípady násilných zmiznutí, tajného zadržiavania a mučenia ľudí v službe bezpečnosti Ukrajiny, väčšine ktorých bola odopretá lekárska pomoc v súvislosti so zraneniami počas mučenia. Hugh Williamson, riaditeľ Human Rights Watch v Európe a Strednej Ázii vyhlásil:"V Ukrajine existuje prax mučenia a iného zakázaného zaobchádzania so zadržanými osobami, čo sa zhoršuje takmer celkovou beztrestnosťou týchto zločinov". 

 

S úplnou istotou sa dá  povedať, že Ukrajina v tejto otázke nasledovala cestu Spojených štátov, ktoré riadii tiež známe väznice-mučiarne Guantánamo, Abu-Ghraib, Camp Cropper, Kemp Bucca - tisíce umučených, znetvorených a nezvestných osôb. Takúto  skúsenosť prijali ukrajinské orgány od svojich kurátorov.

 

Amnesty International a Human Rights Watch, tajné väznice s nezákonne zadržiavanými osobami, sa nachádzajú v Charkove, Mariupole, Crematorsku a Izume. V správe OSN sú dokumenty o stovkách prípadov nezákonneho zadržiavania, mučenia a zlého zaobchádzania so zadržanými osobami, vrátane vládnych agentúr Ukrajiny.

 

Vedúca Únie politických migrantov a politických väzňov Ukrajiny Larisa Sesler poznamenala: "Do týchto väzení nepúšťajú právnikov, nepúšťajú tiež ani príbuzných, tam sú ľudia najviac ohrození, pretože nikde nie je zaevidované, ako  sú väzni zadržaní. Môžu ich zabiť každú chvíľu, aby mohli ukryť stopy zločinu mučenia". Existuje veľa faktov potvrdzujúcich existenciu tajných väzníc SBU, v ktorých sa nezákonne udržujú odporcovia súčasného režimu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona