Tajfún Phanfone priniesol prívalové dažde a silný vietor

NETKY.SK • 5 Október 2014, 14:08 • 2 min
Tajfún Phanfone priniesol prívalové dažde a silný vietor

TOKIO - V sprievode prudkého dažďa a silného vetra začal sa dnes nad Japonsko od juhu nasúvať mohutný tajfún Phanfone.

slovakia

left justify in out

Meteorologický ústav  varoval pred zosuvmi pôdy, vysokými vlnami a nárazmi vetra s rýchlosťou viac ako 215 kilometrov za hodinu, informovala agentúra DPA.
      

Oko tajfúnu sa podľa televízie NHK o 14.00 h miestneho času nachádzalo 90 kilometrov juhovýchodne od ostrova Jakušima v západnom Pacifiku. Vietor v blízkosti centra tejto tropickej búrky dosahoval rýchlosť 144 km/h.
      

Japonské letecké spoločnosti dnes zrušili alebo plánujú zrušiť 147 vnútroštátnych letov.
      

Prívalové dažde ovplyvnili aj dnešné preteky Veľkej ceny Japonska formuly 1 v Suzuke, ktoré najprv prerušili a nakoniec ukončili deväť kôl pred koncom, pretože pretekári nič nevideli a niektoré úseky trate boli pod vodou. 
      

Na ostrove Okinava je nezvestný 58-ročný muž, ktorého pravdepodobne zmietlo vlnobitie. 
      

Príchod tajfúnu Phanfone prerušil aj pátranie po obetiach nedávneho výbuchu sopky Ontake. Meteorológovia varovali, že vyvrhnutý popol zmiešaný s vodou by mohol vytvoriť lavíny bahna, ktoré by boli hrozbou pre záchranárov. 
      

Po náhlej erupcii sopky Ontake, ku ktorej došlo 27. septembra, je stále nezvestných 12 ľudí. Udalosť si zatiaľ vyžiadala 51 mŕtvych, keď sa v sobotu v blízkosti vrchola našli ďalšie štyri telá. 
      

Phanfone, 18. tajfún tohtoročnej sezóny, by mal v pondelok zasiahnuť aj japonské hlavné mesto Tokio. V južne ležiacom regióne Tokai sa očakávajú zrážkové úhrny okolo 500 milimetrov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies