Sýrsky povstalci sa zmocnili hraničného priechodu pri Izraeli

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 12:53 • 2 min
Sýrsky povstalci sa zmocnili hraničného priechodu pri Izraeli

BEJRÚT - Sýrski povstalci sa vo štvrtok zmocnili hraničného priechodu v demilitarizovanej zóne medzi Izraelom a Sýriou.

slovakia

left justify in out

Podľa Sýrskej organizácie pre monitorovanie ľudských práv je to prvý prípad, keď opoziční bojovníci získali kontrolu nad hraničným priechodom pri Izraelom okupovaných Golanských výšinách, nie je však jasné, či post dokážu udržať. Izrael sa obáva, že Golanské výšiny, ktoré získal počas krátkej vojny v roku 1967, sa stanú odrazovým mostíkom pre protiizraelské útoky džihádistov, ktorí sa zúčastňujú na ozbrojenom boji proti sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Asadovi. "Povstalci sa zmocnili priechodu pri starom meste Kunajtra na okupovaných Golanských výšinách," uviedol Rámi Abd ar-Rahmán z organizácie. "Sú tam silné výbuchy a ostré boje v oblasti pokračujú," dodal.

Priechod je strategicky významný práve pre jeho polohu v demilitarizovanej zóne výšin, ktorá je pod kontrolou mierových síl Organizácie Spojených národov. Tamojší vojaci misie UNDOF sa podľa hovorcu rakúskeho ministerstva obrany stihli stiahnuť do svojich bunkrov a nik pri bojoch neutrpel zranenia. Je to jediný priechod medzi oboma znepriatelenými krajinami a jeho obsadenie pravdepodobne zvýši bezpečnostné obavy Izraela v súvislosti s vojnou u jeho suseda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies