Sýrsky minister Mualim: Turecko nesmie mať vplyv na vyšetrovanie incidentu v Idlibe

NETKY.SK • 6 Apríl 2017, 13:53 • 2 min
Sýrsky minister Mualim: Turecko nesmie mať vplyv na vyšetrovanie incidentu v Idlibe

DAMASK - Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim dnes opakovane poprel, že vládne jednotky použili chemické zbrane pri utorkovom leteckom útoku v provincii Idlib na severozápade krajiny.

slovakia

left justify in out

"Opätovne zdôrazňujem, že naša armáda nepoužila chemické zbrane a nehodlala by ich použiť... ani proti civilistom, ani teroristom," uviedol sýrsky minister na dnešnej tlačovej konferencii v Damasku. Dodal, že použitie chemických zbraní zo strany vlády by bolo v tejto fáze konfliktu nelogické.

 

Podľa Mualima by akékoľvek medzinárodné vyšetrovanie incidentu v Idlibe muselo byť nestranné, pričom však skúsenosti s podobnými zahraničnými misiami "nie sú povzbudivé". Predovšetkým by na vyšetrovanie nemalo mať vplyv Turecko, zdôraznil sýrsky minister.

 

Mualim zároveň pripomenul, že jeho vláda poskytuje spravodajské informácie Organizácii Spojených národov o presunoch chemických zbraní teroristami medzi Irakom a Sýriou.

Podľa tureckého ministra spravodlivosti Bekira Bozdaga výsledky pitiev troch obetí utorkového leteckého útoku v provincii Idlib na severozápade Sýrie potvrdili, že tieto osoby boli vystavené účinku chemických zbraní.

 

Pri pitvách, ktoré vykonali v stredu večer v tureckom meste Adana, boli podľa tureckých médií prítomní aj experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Pri údajnom leteckom útoku chemickými zbraňami v povstalcami ovládanom meste Chán Šajchún zahynulo najmenej 86 osôb. Podľa ľudskoprávnej organizácie SOHR je medzi obeťami 30 detí a 20 žien. Ďalších približne 200 ľudí je zranených alebo nezvestných.

 

Úrady v Ankare informovali, že do Turecka previezli na ošetrenie takmer 60 ľudí, ktorí utrpeli zranenia pri útoku v Sýrii. Tri osoby neskôr zraneniam podľahli. Rusko, ktoré je najsilnejším spojencom vlády v Damasku, tvrdí, že lietadlá sýrskych vzdušných síl zasiahli veľký sklad chemických zbraní a munície patriaci vzbúrencom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies