Sýrske vládne sily prelomili ročnú blokádu väznice v Halabe

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 11:16 • 2 min
Sýrske vládne sily prelomili ročnú blokádu väznice v Halabe

BEJRÚT - Sýrske vládne jednotky prelomili ročné obliehanie hlavnej väznice v meste Halab povstalcami. Stalo sa tak po ťažkých bojoch s militantmi napojenými na al-Kájdu a ďalšími islamistickými brigádami, informovala vo štvrtok Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa jej údajov armádne vozidlá vstúpili do komplexu, odkiaľ bolo počuť streľbu. Sýrske štátne médiá o bojoch v okolí väznice vo štvrtok neinformovali, skôr však uviedli, že sily prezidenta Baššára Asada získali kontrolu nad mestom Hailan neďaleko väzenia, asi 8 kilometrov severovýchodne od Halabu.

 

Armáda a povstalci bojujú v Halabe, druhom najväčšom meste Sýrie, a v jeho okolí už dva roky. Povstalci vrátane frontu an-Núsra sa opakovane pokúšali vniknúť do väznice a oslobodiť svojich väzňov, pričom prelomili vonkajšie múry, získať plnú kontrolu nad zariadením sa im však nepodarilo. Komplex zastrešuje okolo 3 000 väzňov. Opätovné získanie väzenia a jeho okolia znamená, že al-Asadove sily ovládajú severovýchodný prístup do Halabu, uviedla monitorovacia organizácia. Podľa jej údajov si už trojročný konflikt v krajine vyžiadal viac než 162 000 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies