Sýrska vládna delegácia pricestovala do Ženevy na mierové rozhovory

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 13:38 • 2 min
Sýrska vládna delegácia pricestovala do Ženevy na mierové rozhovory

ŽENEVA - Sýrske štátne médiá dnes informovali, že vládna delegácia pricestovala do Ženevy na nové kolo mierových rozhovorov s organizáciou zastrešujúcou sýrsku opozíciu. Rokovania sprostredkovala OSN, pripomenula tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Delegácia z Damasku, vedená sýrskym veľvyslancom pri OSN Bašárom Džaafarím, prišla do Ženevy v čase vyostrenia bojov v severosýrskej provincii Aleppo, ktoré si na oboch stranách vyžiadali 34 ľudských životov. Obnovené boje podkopávajú krehké prímerie, ktoré sa zväčša na zvyšnom území Sýrie dodržiava.


Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedla, že za posledných 24 hodín pri zrážkach zabili 14 provládnych bojovníkov a 20 militantov.
Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura vyjadril nádej, že v tomto kole sa uskutočnia vecné, zmysluplné rozhovory o mierovom procese, ktoré ukončia päť rokov trvajúcu občiansku vojnu v krajine.


Hlavná organizácia zastrešujúca sýrsku opozíciu a povstalecké skupiny, Najvyšší rokovací výbor (HNC), je ochotná podieľať sa na prechodnom vládnom kabinete s členmi súčasnej vlády prezidenta Bašára Asada, avšak nie so samotným Asadom. Pre agentúru Reuters to počas štvrtka, teda druhého dňa nového kola mierových rozhovorov v Ženeve, povedal jej hovorca Salím al-Muslat.


"V opačnom tábore je mnoho ľudí, s ktorými môžeme diskutovať," uviedol al-Muslat. "Nič nebudeme vetovať, pokiaľ nám nepošlú zločincov, ľudí zapletených do zabíjania Sýrčanov," zdôraznil. De Mistura už skôr uviedol, že terajšie tretie kolo nepriamych mierových rokovaní bude zamerané najmä na otázku "politického prechodu" k novej vláde v krajine, v ktorej si občianska vojna vyžiadala vyše 250.000 ľudských životov.


HNC vždy zdôrazňoval, že v prechodnej vláde nebude miesto pre Asada. Muslat však uviedol, že existuje priestor na rokovania o tom, ako riešiť otázku Asadovho odchodu. Damask už od začiatku rozhovorov vylučoval akékoľvek diskusie o úrade prezidenta.


Rezolúcia OSN upravujúca rozhovory o Sýrii pod záštitou svetovej organizácie stanovuje, že prechodná vládnuca inštitúcia by mala mať úplné výkonné právomoci. HNC je ochotný obsadiť menej než polovicu z členov takejto prechodnej vládnej inštitúcie. Hovorca opozičného výboru tiež tvrdil, že ak bude Rusko ako spojenec Damasku vyvíjať tlak na sýrsku vládu a ak vládna delegácia bude v Ženeve rokovať seriózne, potom by mohla dohoda vzniknúť už na súčasnom kole rozhovorov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies