Sýrska armáda pred hroziacim americkým útokom opúšťa základne a letiská

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 18:34 • 2 min
Sýrska armáda pred hroziacim americkým útokom opúšťa základne a letiská

BEJRÚT - Príslušníci sýrskych ozbrojených síl začali na pokyn svojho velenia opúšťať najväčšie vojenské základne a letiská v celej krajine.

slovakia

left justify in out

Okrem toho bola sýrska armáda uvedená do stavu plnej bojovej pohotovosti. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Británii.

 

Velenie sýrskych ozbrojených síl pristúpilo k tomuto kroku po tom, čo americký prezident Donald Trump pohrozil Sýrii raketovými útokmi v odvete za údajný útok chemickými zbraňami, ku ktorému malo dôjsť v noci na nedeľu v sýrskom meste Dúmá ležiacom neďaleko metropoly Damask.

 

Aktivisti z ľudskoprávnej organizácie SOHR uviedli, že videli, ako konvoje sýrskej armády opúšťajú základne, ktoré využívali počas ofenzívy proti povstalcom v oblasti východná Ghúta neďaleko Damasku. Medzi nimi je aj základňa pri meste Dumajr.

 

S tvrdením, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) uviedol dokonca bilanciu až vyše 100 mŕtvych. Západ z útoku obviňuje režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorý podporuje Moskva. Tá naopak podľa Viktora Poznichira z generálneho štábu ruskej armády, ktorého citovala agentúra TASS, tvrdí, že ho zinscenovala dobrovoľnícka humanitárna organizácia Sýrska civilná ochrana, známa tiež ako Biele prilby.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies