Syn amerického viceprezidenta sa stal členom predstavenstva veľkej firmy, ktorá dodáva na Ukrajine plyn!

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 18:49 • 2 min
Syn amerického viceprezidenta sa stal členom predstavenstva veľkej firmy, ktorá dodáva na Ukrajine plyn!

WASHINGTON – Hunter Biden, syn amerického viceprezidenta Joa Bidena, sa stal členom správnej rady firmy Burisma Holdings, ktorá je najväčším ukrajinským súkromným producentom zemného plynu.

slovakia

left justify in out

Firma sa teraz zaujíma o východnú Ukrajinu, kde momentálne zúria ozbrojené konflikty medzi ukrajinskou armádou, ktorá vedie tzv. „protiteroristickú akciu“ proti proruským ozbrojencom. Biden junior bude podľa oficiálneho vyhlásenia firme radiť v oblasti „transparentnosti, korporátneho riadenia a zodpovednosti, medzinárodnej expanzie a iných priorít“ aby „pomohol ukrajinskej ekonomike a ukrajinskému ľudu.“

 

Obsadenie Bidena mladšieho ihneď vyvolalo vlnu otázok, najmä však preto, lebo viceprezident častokrát spomínal, že Ukrajina musí byť energeticky samostatná. „Hunter Biden a ostatní členovia Bidenovej rodiny sú súkromné osoby, a o tom kde pracujú nerozhoduje  ani prezident, ani viceprezident,“ reagoval Biely dom na obvinenia, že USA chcú zasahovať do strategických podnikov na Ukrajine.

 

Curtis Ellis, riaditeľ American Jobs Alliance, ktorá sa zaoberá pracovnými pozíciami v USA, si myslí úplný opak. Pre Russia Today povedal, že pre „politiku Washingtonu je typické vyťažiť z krízy v inej krajine čo najviac.“

 

Obsadenie Bidena do správnej rady prišlo práve v čase, keď ruský Gazprom začal účtovať plyn dopredu a nie spätne a za jún vystavili Naftogazu, najväčšiemu ukrajinskému dodávateľovi plynu, účet 1,66 miliardy dolárov (1,21 miliardy eur), keďže za 1000 m3 má platiť 485 USD, ktoré majú zaplatiť do 2. júna. Ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz potvrdila, že dostala od Gazpromu spomínaný účet, ale k záležitosti sa ďalej nevyjadrila.

 

Moskva v pondelok (12. 5.) zopakovala, že zastaví dodávky plynu Ukrajine, ak Kyjev dopredu nezaplatí za júnové dodávky. Rusko upozornilo, že od zaplatenia budú závisieť aj ďalšie rokovania o dodávkach plynu.

 

Gazprom tvrdí, že Ukrajina mu za dodávky plynu dlhuje 3,51 miliardy USD. V uplynulých týždňoch ruský koncern už varoval Kyjev, že bude od júna vyžadovať platbu vopred. Ruské ministerstvo energetiky predtým vyhlásilo, že posledný termín na platbu je 31. máj.

 

Ruský prezident Vladimir Putin v apríli varoval európskych zákazníkov, že dodávky plynu do Európy môžu byť prerušené, ak Gazprom zastaví dodávky Ukrajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies