Rada Európy požaduje od Poľska, aby mali ženy možnosť na zákonný potrat

NETKY.SK • 13 Marec 2021, 09:55 • 2 min
Rada Európy požaduje od Poľska, aby mali ženy možnosť na zákonný potrat

BRUSEL - Výbor ministrov Rady Európy prijatým uznesením vyzval Poľsko na stanovenie jasných a účinných postupov, ktoré musia ženy podniknúť, aby získali prístup k zákonným potratom.

slovakia

left justify in out

Uvedené postupy by mali zabezpečiť, aby sa na tehotné ženy, ktoré sa vopred domáhajú zákonného prerušenia tehotenstva v nemocniciach, nevzťahovali zbytočné požiadavky a prekážky. Orgány by tiež mali zabezpečiť, aby boli ženám poskytnuté adekvátne informácie o týchto postupoch.

 

img

 

Čo hovorí zákon?
Poľská legislatíva o potratoch patrí medzi najprísnejšie v Európe a umelé prerušenie tehotenstva je povolené len!!! v prípade počatia pri znásilnení, inceste alebo ak je ohrozený život matky.

 

Aktivisti však tvrdia, že poľské ženy potratia bez ohľadu na to, čo hovorí zákon, niektoré pomocou tabletiek, iné zasa vycestujú na Slovensko, do Nemecka, Nórska alebo iných krajín.

 

img

 

Porušovanie princípov demokracie?
"Ak chce žena ísť na potrat, nič ju nezastaví," uviedla pred niekoľkými dňami aktivistka Marta Krzynóweková, podľa ktorej je obmedzenie práv na potrat súčasťou rozsiahleho útoku na poľskú demokraciu.

 

Žiadne rozdiely 
Výbor ministrov nalieha na poľské orgány, aby zabezpečili, že zákonné potraty a predpôrodné vyšetrenia budú v celej krajine efektívne prístupné bez ohľadu na regionálne rozdiely a nebudú nemocnicami pozdržané pre výhrady vo svedomí alebo pandemické obmedzenia.

 

img


Výbor ministrov, ktorý je zložený z ministrov zahraničných vecí členských štátov, zabezpečuje nepretržitý dohľad nad výkonom rozsudkov a rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona