Svetové festivaly, ktoré túži zažiť každý: V apríli sa s nimi roztrhne vrece

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 20:55 • 2 min
Svetové festivaly, ktoré túži zažiť každý: V apríli sa s nimi roztrhne vrece

Ak vám v hrudníku bije srdce vášnivého cestovateľa, žiadna párty vám nie je cudzia a v rozjarení davu sa cítite ako ryba vo vode, iste vás zaujme prehľad tých najobľúbenejších aprílových podujatí vo svete.

slovakia

left justify in out

Oranžové Holandsko

 

Určite poznáte zelené Írsko v Deň svätého Patrika, ale viete, aká je slávnostná farba Holandska? Tam sa jeden deň v roku celá krajina oblečie pre zmenu do oranžovej a oslavuje ako na Silvestra. Farba samozrejme nie je zvolená náhodou, je symbolom štátu a hlavne kráľovskej rodiny "van Oranje". A o tú ide predovšetkým. Tradícia kráľovského sviatku siaha až do roku 1885, len termín osláv sa menil podľa narodenín panovníkov. Od roku 2014 sa oslavuje Koningsdag - Deň kráľa na narodeniny súčasného panovníka Viliama Alexandra Holandského, ktorý sa narodil 27. apríla 1967.

 

 

Najbujarejšie sa samozrejme vyčíňa v Amsterdame. Užiť si 27. apríl "po holandsky" má svoje špecifiká. Trebárs aj verejná doprava je obmedzená, ale trocha diskomfortu vraj za ten zážitok rozhodne stojí. Trhy, slávnostné prehliadky a oranžovo načančané lode, zákusky a alkohol nalákajú každoročne až milión návštevníkov.

 

Hviezdna Coachella

 

Tu by mali spozornieť všetci ozajstní milovníci hudby. Pre zarytých fanúšikov nie je nákup leteniek spoločne s lístkami na koncert ničím až tak výnimočným a slnečný americký štát už zase chystá porciu hudobných zážitkov, ktoré mnohým stoja aj za cestu cez oceán. Koncentrácia celebrít bude ako každoročne obrovská ako na pódiách, tak pod nimi.

 

img

 

Hviezdny hudobný festival Coachella sa koná počas dvoch predĺžených víkendov - 12. až 14. a 19. až 21. apríla. Tešiť sa na javisku môžete na Arianu Grande, obľúbeného rappera s prezývkou Wiz Khalifa a mnohýh ďalších. Festival si kladie za cieľ potešiť fanúšikov všetkých žánrov i veku. Od roku 1999, kedy sa uskutočnil prvýkrát, si vybudoval renomé jedného z najobľúbenejších nielen v Spojených štátoch, ale na celom svete. 

 

Jazzový festival v New Orleans

 

Tentoraz do Louisiany, konkrétne bohémskeho New Orleansu. Mesto, ktoré žije rytmom po celý rok, čaká medzi 25. aprílom a 6. májom hudobná smršť oslavujúca 50. výročie New Orleans Jazz and Heritage Festivalu.

 

img

 

A na svoje si rozhodne prídu nielen fanúšikovia jazzu. Nesmie chýbať blues, folk, gospel, Cajun ani bluegrass. Jubilejný ročník ponúkne hviezdy ako Rolling Stones, Katy Perry, Boba Segera, Jimmyho Buffetta a viac ako stovku ďalších interpretov.

 

Festival navyše zďaleka nie je len o hudbe. Zameriava sa aj na miestnu kultúru predstavenou prostredníctvom typických pokrmov, remesiel a tradícií.

 

Hudobný Snowbombing

 

V susednom Rakúsku sa od 8. do 13. apríla koná tá najväčšia hudobná párty na snehu Snowbombing. Na čo sa v Mayrhofene môžete tešiť? Samozrejme na hory a športy s nimi spojené, ďalej na hudbu, tanec, ale aj sauny, vírivky, štýlové gastrozážitky a  kvalitné pivo.

 

 

Tohtoročnými headlinermi budú Fatboy Slim a Stormzy. Usporiadatelia si tento rok dávajú obzvlášť záležať, pretože festival oslavuje dvadsať rokov. Akcia má vďaka vysokej nadmorskej polohe špecifickú atmosféru. No povedzte, kedy naposledy ste si cestou na koncert pribalili nepremokavé nohavice a rukavice?

 

Songkran v Thajsku

 

Pokiaľ máte radi bujaré akcie a nevadí vám sa poriadne namočiť, potom je pre vás Songkran, Thajský nový rok, tým pravým. Mokrý festival, známy ako najväčšia vodná bitka na svete, tento rok začne 13. apríla a hoci sa oficiálne oslavuje tri dni, reálne trvá celý týždeň.

 

 

Najväčšie párty sa konajú Bangkoku, Čiang Mai a na Phukete, ale hýriť sa bude aj v menších mestách. Pripravte sa len na davy rozosmiatych, popíjajúcích oslávencov a roztancovaných mokrých tiel. Niekedy navyše poprášených púdrom. Apríl je v Thajsku veľmi horúcim mesiacom.

 

Afrika Burn ako na Marse

 

Už ste určite počuli o nevadskom festivale Burning Man, odohrávajúcim sa na prelome augusta a septembra. Afrika Burn je podobná akcia, len na opačnej pologuli. Umelecká veselica sa odohráva v národnom parku Tankwa Karoo v Juhoafrickej republike. Veľká skupina dobrovoľníkov tam každoročne vytvorí dočasné mestečko, ktoré sa hemží umeleckými predstaveniami, spevom, oblečením.

 

 

Usporiadatelia deklarujú, že akcia sa vlastne nedá uspokojivo popísať, je vraj potrebné ju zažiť. Tento rok sa o tom môžete presvedčiť medzi 29. aprílom a 5. májom. Núdza samozrejme nebude ani o oheň, ktorý akcii dal v roku 2007 meno.

 

Zaujímavosťou je, že niektoré umelecké výtvory, ktoré budú na akciu vytvorené, tam tiež zaniknú. A to spôsobom symbolickým práve pre tento festival - v plameňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies