Svetová banka zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky

NETKY.SK • 14 Január 2015, 09:27 • 2 min
Svetová banka zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky

WASHINGTON - Svetová banka v utorok zhoršila prognózu rastu globálnej ekonomiky v rokoch 2015 a 2016.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je nepriaznivý výhľad eurozóny, Japonska a niektorých hlavných rozvíjajúcich sa ekonomík. Tieto problémy prevažujú nad pozitívami, ktoré priniesli nižšie ceny ropy. Globálna ekonomika by podľa banky mala v tomto roku posilniť o 3 %, kým júnová prognóza rátala s rastom o 3,4 %.

 

Celosvetový hrubý domáci produkt (HDP) by mal v roku 2016 vzrásť o 3,3 %, kým v júnovej prognóze Svetová banka počítala s rastom vo výške 3,5 %. V roku 2017 by si mala svetová ekonomika pripísať 3,2 %.

 

Svetová banka predpovedá výrazný rast ekonomikám USA a Veľkej Británie na rozdiel od iných rozvinutých krajín. Napríklad ekonomiky eurozóny a Japonska by mali naďalej čeliť nevýraznému hospodárskemu rastu a hrozbe deflácie. 

 

Svetová banka predpokladá, že 60-percentný pokles cien ropy od júna minulého roku bude mať pozitívny vplyv na svetovú ekonomiku, keďže pomôže krajinám, ktoré ropu dovážajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies