Apple tento rok stratí 6 miliónov iPhonov v dôsledku nepokojov v čínskom závode

NETKY.SK • 28 November 2022, 12:33 • 2 min
Apple tento rok stratí 6 miliónov iPhonov v dôsledku nepokojov v čínskom závode

CUPERTINO/PEKING - Nepokoje v kľúčovom čínskom závode amerického koncernu Apple v Čeng-čou pravdepodobne vyústia tento rok do výpadku výroby takmer 6 miliónov kusov smartfónov iPhone Pro, podľa osoby oboznámenej so situáciou vo výrobe. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Vývoj v závode zostáva neistý a odhad straty vo výrobe sa môže zmeniť, uviedol tento zdroj, ktorý nechcel byť menovaný, pretože ide o súkromnú informáciu. Podľa neho veľa bude závisieť od toho, ako rýchlo dokáže Foxconn Technology Group, taiwanská spoločnosť, ktorá prevádzkuje čínsky závod, dostať ľudí späť k montážnym linkám po protestoch proti obmedzeniam na zastavenie ochorenia COVID-19. Ak budú blokády pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch, výroba by mohla klesnúť ešte viac. Miestnym úradom v Čeng-čou sa už celé týždne nedarí dostať epidémiu koronavírusu pod kontrolu. Tisíce zamestnancov Foxconnu utiekli v októbri pre chronický nedostatok potravín. Nahradili ich noví zamestnanci, ktorí sa vzbúrili proti platovým a karanténnym praktikám. Závod Foxconnu vyrába veľkú väčšinu iPhonov 14 Pro a Pro Max, najžiadanejších mobilných telefónov spoločnosti Apple v tomto roku. Apple znížil svoj celkový cieľ výroby na približne 87 miliónov kusov z predchádzajúcej projekcie 90 miliónov kusov, uviedla agentúra Bloomberg News. Apple aj Foxconn zároveň revidovali nahor svoje odhady výpadku výroby v Čeng-čou za uplynulé dva týždne, uviedol zdroj, podľa ktorého očakávajú, že v roku 2023 budú schopní nahradiť stratenú produkciu v objeme 6 miliónov kusov. K tejto strate vo výrobe však došlo počas kľúčovej vianočnej sezóny. Problémy v Číne sú pripomienkou rizík, ktoré pre Apple predstavuje jeho rozsiahly dodávateľský reťazec v tejto ázijskej krajine. Foxconn sa snažil potlačiť protesty, za ktorými sú väčšinou noví zamestnanci. Tí odmietajú náročné kontroly spojené s epidémiou. Vedenie ponúklo všetkým pracovníkom, ktorí sa rozhodnú vrátiť do továrne, štedré odmeny. Podľa niektorých analytikov situácia v Číne možno prinúti Apple a Foxconn urýchliť diverzifikáciu svojej výrobnej základne a hľadať alternatívu na miestach, ako sú India a Vietnam. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona