Egyptská vláda zatýka počas pandémie čoraz viac novinárov

NETKY.SK • 22 Máj 2020, 12:25 • 2 min
Egyptská vláda zatýka počas pandémie čoraz viac novinárov

KÁHIRA - Najmenej desať novinárov zatkli egyptské úrady od vypuknutia pandémie vírusového ochorenia COVID-19 v krajine, informovala v piatok agentúra AP s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu Arabic Network for Human Rights (ANHRI).

slovakia

left justify in out

Iné krajiny väzňov prepúšťajú, Egypt má na vec iný názor

K zatknutiam dochádza aj napriek tomu, že úrady po celom svete v rámci boja proti šíreniu nového druhu koronavírusu prepúšťajú väzňov, keďže vo väzniciach nie je možné dodržiavať odstup medzi ľuďmi.

Egyptská vláda však namiesto toho, aby prepustila politických väzňov, urobila len to, že ako preventívne opatrenie zakázala vo väzniciach návštevy rodinných príslušníkov.

 

img

 

Väzni vraj nedostávajú dostatočnú zdravotnú starostlivosť

"Životné podmienky v egyptských väzniciach sa zhoršili a väzni nedostávajú potrebnú zdravotnú starostlivosť", tvrdí mimovládna organizácia ANHRI.

 

V cele zomrel novinár, ktorý sa nedočkal ani súdneho procesu

Ako príklad spomenula prípad Šádího Habaša, mladého egyptského režiséra, ktorý tento mesiac zomrel vo väzení. Habaš tam strávil dva roky bez súdneho procesu.

 

Z čoho sú novinári obvinení?

Zadržaní novinári sú obvinení z "napomáhania teroristickej organizácii", čo je častým obvinením pre kritikov vlády egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího a zároveň narážkou na hnutie Moslimské bratstvo, ktoré Sísí označuje za nepriateľa štátu.

 

img

 

Egyptský prezident sa snaží potlačiť všetky formy nesúhlasu

Ministerstvo vnútra zatiaľ zatknutia nekomentovalo. Prezident Sísí sa od nástupu k moci v roku 2013 snaží potlačiť všetky formy nesúhlasu so svojím vedením. Egyptská vláda zadržala už tisíce ľudí vrátane právnikov, aktivistov, novinárov a akademických pracovníkov. Podľa neziskovej organizácie Výbor na ochranu novinárov (VON) sa Egypt - spolu s Tureckom a Čínou - nachádza medzi krajinami s najvyšším počtom uväznených žurnalistov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies