Švejna: Vyzývam vládu, aby predložila nový zákon o starobnom dôchodkovom sporení

NETKY.SK • 14 Január 2015, 14:55 • 2 min
Švejna: Vyzývam vládu, aby predložila nový zákon o starobnom dôchodkovom sporení

BRATISLAVA - Dôvodom, prečo budú mať prví dôchodcovia nízke dôchodky z druhého piliera, je zlé nastavenie novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

slovakia

left justify in out

Presvedčený je o tom podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna. "Ja som vedel, že to bude zlé, lebo som videl, ako sa pripravoval ten zákon, ale nevedel som, že to bude až také zlé," vyjadril sa na dnešnej tlačovej konferencii k nízkym dôchodkom Švejna.
     

Podľa neho je zákon zlý v tom, že núti ľudí, pokiaľ sa chcú dostať k svojim peniazom, uzavrieť životnú poistku v troch životných poisťovniach bez toho, aby mali možnosť čerpať si vlastné peniaze z dôchodkového účtu. "Ak sa chce občan dostať k peniazom, tak musí uzavrieť zmluvu so životnou poisťovňou. Tým, že nie je konkurencia spôsobu výplaty, teda človek sa nemôže rozhodnúť, či si chce peniaze postupne čerpať z účtu, alebo uzavrieť zmluvu, ale musí ju uzavrieť, tak je to ideálny stav pre životné poisťovne," myslí si opozičný politik.
     

Švejna si myslí, že zákonodarcovia by mali robiť také zákony, ktoré sú výhodné pre spotrebiteľov. "Pre nich je v prvom rade výhodné to, keď si môžu vybrať spôsob výplaty. Teraz nemajú na výber," doplnil. Taktiež poukázal na medializované informácie, podľa ktorých si každá životná poisťovňa stanovila hranicu, od ktorej je ochotná vyplácať doživotné dôchodky. Uviedol, že poisťovňa Union bude vyplácať dôchodky ľuďom, ktorí majú na účte minimálne 2100 eur, Generali Slovensko tým, ktorí majú 3500 eur a Allianz - Slovenská poisťovňa sporiteľom s výškou nasporených peňazí v sume 4700 eur. "Teraz sa pýtam, keď má niekto našetrené do 3500 eur, v ktorej poisťovni si musí uzavrieť poistku? Odpoveď je, že len v jedinej," podotkol Švejna.
     

Pripomenul, že už počas diskusií v parlamente, keď sa schvaľovala novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení, tak navrhoval, aby mali ľudia možnosť čerpať si nasporené peniaze z vlastného dôchodkového účtu. "Pokiaľ využijú možnosť, že akceptujú ponuku poisťovne, ja s tým nemám problém. Ale alternatívou musí byť postupné čerpanie z vlastného účtu," domnieva sa podpredseda strany Most-Híd.
     

Preto vyzval vládu Roberta Fica a najmä rezort práce, ktorý stál za zrodom novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, aby urgentne opätovne predložila návrh novely do Národnej rady SR. "My sa rozhodneme v strane, aké postupné kroky urobíme na to, aby sa zmenil tento stav," dodal Švejna.
     

Ľuďom tiež odporučil dobre zvážiť ponuky na výplatu dôchodkov z druhého piliera od životných poisťovní. "Pokiaľ nepovažuje občan ponuku, ktorú dostal od životnej poisťovne, za primeranú, nik ho nemôže donútiť, aby zmluvu s poisťovňou podpísal. Je na občanovi, či počká do budúcnosti, či sa náhodou nezmení zákon tak, aby sa dostal k svojim peniazom," dodal Švejna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies