Švecová ostane predsedníčkou Najvyššieho súdu

NETKY.SK • 1 Február 2017, 15:18 • 2 min
Švecová ostane predsedníčkou Najvyššieho súdu

BRATISLAVA – Daniela Švecová ostane v čele Najvyššieho súdu (NS) SR. Rozhodli o tom členovia Súdnej rady, ktorí ju po dovŕšení veku 65 rokov nenavrhli v pondelok (30.1.) na odvolanie z funkcie sudcu prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi.

slovakia

left justify in out

Švecová bola jedným z 36 sudcov, o ktorých predložení na odvolanie Súdna rada rozhodovala. Za ukončenie jej sudcovskej kariéry sa v tajom hlasovaní vyslovili štyria členovia rady. Sedem bolo proti, traja sa zdržali hlasovania. Šéfka NS mala pritom podporu aj samotnej predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej.

 

„Doktorka Švecová je erudovaný odborník vo svojom fachu, je to dlhoročná sudkyňa, ktorá má za sebou množstvo kvalitných rozhodnutí v senáte Najvyššieho súdu, takže tam si myslím, že jej odbornosť je absolútne nespochybniteľná,“ potvrdila Bajánková po hlasovaní podporu Švecovej.

 

Samotná predsedníčka NS sa zasadnutia rady nezúčastnila. Tlačový odbor jej súdu vydal v ten deň správu, ktorá konštatovala, že pod jej vedením sa Najvyššiemu súdu podarilo vlani zvýšiť počet vybavených vecí o 12,71 percenta. Minulý rok naznačila, že by chcela mandát dokončiť. Vo funkcii je od roku 2014 a má pred sebou ešte dva roky pôsobenia. Vek 65 rokov dosiahla vlani.

Z celkovo 36 sudcov schválili členovia Súdnej rady iba štyroch, ktorí budú predložení prezidentovi SR na odvolanie: Helenu Kosorinovú (Krajský súd v Bratislave), Evu Michalcovú, Emu Novodomcovú (obe Krajský súd v Banskej Bystrici) a Miroslava Šantu (Okresný súd Zvolen).

 

Vo funkcii podržali napríklad predsedu Združenia sudcov Slovenska Juraja Sopoligu (Krajský súd v Košiciach) či Daniela Švábyho, ktorý je sudcom Súdneho dvora EÚ (predtým sudca Krajského súdu v Bratislave). Okrem Švecovej ostanú na Najvyššom súde pôsobiť aj ďalší štyria sudcovia s vekom 65 rokov a viac: Zuzana Ďurišová, Darina Ličková, Eva Sakálová a Peter Szabo.

 

Prezident Andrej Kiska sa dostal do sporu so Súdnou radou, keď koncom roka 2015 povedal, že rada porušuje ústavu a zákon, lebo mu neprekladá návrhy na odvolanie sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov. Bajánková má na vec iný názor. „Viac-menej je kompetencia Súdnej rady rozhodovať o tom, či takýto návrh predloží,“ vysvetlila v pondelok.

 

Šéfka Súdnej rady je pritom presvedčená, že vek 65 rokov by nemal byť jediným dôvodom na odchod sudcov do dôchodku. „Tam by mali byť spojené aj ďalšie okolnosti, ktoré by vo svojom súhrne dali ten záver, že áno, tu je už dôvod na to, aby Súdna rada ako kolektívny orgán posunula toho-ktorého sudcu,“ domnieva sa.

 

Bajánková zároveň pripomenula, že vo všeobecnosti sa hovorí o posúvaní dôchodkového veku a napríklad pre notárov je hranica stanovená až na 67 rokov. "Je tam tá disbalancia. Je asi načase, aby sa zákonodarcovia chopili iniciatívy a prijali nejakú novú právnu zmenu,“ doplnila. V minulom volebnom období sa medzi politikmi nenašla potrebná zhoda na ústavnú zmenu, ktorá by túto otázku vyriešila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies