Švajčiarski záchranári budú pri zamestnávaní uprednostňovať miestny ľud pred cudzincami

NETKY.SK • 26 September 2016, 15:59 • 2 min
Švajčiarski záchranári budú pri zamestnávaní uprednostňovať miestny ľud pred cudzincami

RÍM - Výsledky nedeľného referenda vo švajčiarskom kantóne Ticino, ktorým voliči vyzvali kantonálne úrady, aby pri zamestnávaní zaručili uprednostňovanie miestnych ľudí pred cudzincami, by mohlo mať negatívny vplyv na vzťahy Švajčiarska s EÚ. Upozornili na to dnes predstavitelia susedného Talianska, informovala agentúra SITA.

slovakia

left justify in out

Návrh, ktorý bol predmetom hlasovania v Ticine, podporilo v nedeľu 58 percent voličov. V reakcii na to dnes taliansky minister zahraničných vecí Paolo Gentiloni na svojom konte na sieti Twitter napísal, že výsledok referenda vníma ako hrozbu pre vzťahy medzi EÚ a Švajčiarskom. Šéf samosprávy talianskeho regiónu Lombardsko Roberto Maroni avizoval protiopatrenia v prípade, že dôjde k uplatňovaniu výsledkov referenda v praxi.


"Bez voľného pohybu osôb sú vzťahy medzi Švajčiarskom a EÚ ohrozené," napísal Gentiloni, ktorý však súčasne uviedol, že iniciatíva z Ticina bude mať sotva aj praktické dôsledky. Maroni, ktorý kandidoval za nacionalistickú Ligu Severu, vo svojej reakcii upozornil, že rozhodnutie voličov z Ticina zamedziť desaťtisícom Talianov z pohraničných oblastí, aby sa zamestnali sa vo Švajčiarsku, je ohrozením ich práv a žiadal preto ich ochranu. Avizoval, že úrady v Lombardsku môžu prijať adekvátne protiopatrenia.


Predseda združenia Frontalieri Ticino, Eros Sebastiani, informoval, že od nedeľňajšieho večera dostal už viacero e-mailov a telefonátov od znepokojených ľudí, najmä cudzincov. Upozornil, že v záležitosti uprednostňovania miestnych pred cudzincami nemôže kantón rozhodovať samostatne, ale musí mať na to súhlas federálnej vlády v Berne. EÚ a Švajčiarsko v roku 1999 uzavreli dohodu o voľnom pohybe osôb. Švajčiarski občania však začiatkom februára 2014 v referende rozhodli o zavedení stropov a ročných kvót pre všetkých cudzincov, ktorí chcú v krajine vykonávať zárobkovú činnosť.


Európska komisia sa uplynulých niekoľko mesiacov snažila nájsť spôsob, ako zladiť referendum z roku 2014 s existujúcou zmluvou medzi Švajčiarskom a EÚ. Podľa agentúry AP nedeľňajší plebiscit situáciu ešte viac komplikuje. Pripustil to dnes aj hovorca EK Margaritis Schinas. Zdôraznil tiež, že tzv. štyri slobody EÚ - voľný pohyb tovarov, kapitálu, služieb a ľudí - sú neoddeliteľné a akákoľvek budúca dohoda so Švajčiarskom to bude musieť brať do úvahy. Takúto dohodu so Švajčiarskom budú musieť schváliť všetky členské štáty EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies