Supertajfún v Taiwane priniesol prudké dažde a silný vietor

NETKY.SK • 21 September 2013, 12:16 • 2 min
Supertajfún v Taiwane priniesol prudké dažde a silný vietor

MANILA - Filipínami a Taiwanom sa v sobotu prehnal supertajfún Usagi, ktorý je zatiaľ najsilnejšou búrkou tohto roku. Tajfún priniesol prudké dažde a silný vietor dosahujúci až 220 kilometrov za hodinu.

slovakia

left justify in out

Búrka, ktorá smeruje k Hongkongu, vyvracala stromy a stĺpy elektrického vedenia a spôsobila rozsiahle povodne. Tajfún sa v noci prehnal súostrovím Batanes na severe Filipín a následne zasiahol Taiwan, kde pred ním evakuovali najmenej 2500 ľudí. Taiwanské úrady hlásia množstvo neprejazdných ciest a mostov a veľké oblasti bez elektrickej energie. Vláda nasadila na boj so živlom vyše 1600 vojakov a ďalších 24 000 uviedla preventívne do pohotovosti. V celej krajine zrušili všetky lety a plavby trajektami, väčšina úradov a škôl zostala zatvorená. Pobrežná stráž uzavrela aj populárnu pláž Kenting, keďže pre vietor hrozia obrovské vlny.

Na príchod tajfúnu Usagi sa pripravuje aj Hongkong. Tamojšia letecká spoločnosť Cathay Pacific zrušila od nedele najmenej na dva dni všetky lety. V sobotu večer uzavrú aj hongkonský prístav, ktorý patrí k najväčším na svete. Meteorologický úrad vydal pred tajfúnom najvyššie možné varovanie, ktoré okrem Hongkongu platí aj v čínskych provinciách Kuang-tung, Fu-ťien a Če-ťiang. Úrady už evakuovali asi 4000 ľudí z pobrežných oblastí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies