Summit Trumpa a Kima sa uskutoční v Singapure

NETKY.SK • 10 Máj 2018, 12:29 • 2 min
Summit Trumpa a Kima sa uskutoční v Singapure

WASHINGTON - Summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una sa uskutoční v Singapure. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica CNN, citujúc dva zdroje oboznámené s týmito plánmi. Pôjde o vôbec prvé stretnutie úradujúceho šéfa Bieleho domu s najvyšším predstaviteľom KĽDR.

slovakia

left justify in out

Príslušní pracovníci administratívy dostali inštrukcie, aby pokračovali v príprave summitu v tomto juhoázijskom mestskom štáte. Konečné rozhodnutie je na Trumpovi, ktorý v stredu vyhlásil, že termín a lokalitu summitu oznámi do troch dní. Trump však vylúčil, že by sa stretnutie s Kimom mohlo konať v demilitarizovanej zóne (DMZ) ležiacej medzi oboma Kóreami.

 

Jedinými dvoma lokalitami, ktoré americký prezident verejne zmienil, boli práve DMZ a Singapur. Mestský štát preferujú americkí činitelia pre jeho neutralitu a infraštruktúru.

 

"Singapur je veľmi ceneným partnerom USA, je to dobrá voľba," povedal bývalý pracovník amerického rezortu diplomacie Mintaro Oba.

 

Severokórejské médiá v stredu citovali Kima, ktorý uviedol, že schôdzka s Trumpom bude "historickým stretnutím" a "prvým krokom k presadzovaniu pozitívneho vývoja situácie na Kórejskom polostrove a k budovaniu budúcnosti".

 

Správa prišla v rovnakom čase, ako Pchjongjang prepustil troch amerických väzňov, ktorí sa vo štvrtok vrátili do vlasti, kde ich privítal Trump, viceprezident Mike Pence a šéf americkej diplomacie Mike Pompeo. Severokórejský vodca vyhlásil, že väzňov prepustil po "oficiálnom návrhu", ktorý predložil Trump.

 

"Chcem sa poďakovať Kim Čong-unovi. Myslím si, že chce svoju krajinu priviesť do skutočného sveta. Neverili sme, že k tomu niekedy príde, ale stalo sa," vyhlásil Trump, ktorého cituje denník The Guardian. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies