Summit NATO vo Walese: Bilancoval končiacu afganskú misiu ISAF

NETKY.SK • 4 September 2014, 18:55 • 2 min
Summit NATO vo Walese: Bilancoval končiacu afganskú misiu ISAF

NEWPORT - Summit Severoatlantickej aliancie vo waleskom meste Newport sa oficiálne začal. V úvode dvojdňových rozhovorov privítali hlavy štátov a vlád členských krajín generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen a britský premiér David Cameron ako hostiteľ.

slovakia

left justify in out

19:49 - Afganskí prezidentskí kandidáti prisľúbili, že sa dohodnú

Afganskí prezidentskí kandidáti, ktorí vedú spor o víťazstvo v júnových voľbách, prisľúbili dnes účastníkom summitu NATO, že sa budú snažiť o dosiahnutie dohody, ktorá by ukončila povolebnú politickú krízu v Afganistane. 
      

"Dostali sme posolstvo od oboch prezidentských kandidátov, ktoré naznačuje, že urobia všetko, čo bude v ich silách, aby dospeli k politickej dohode. Ak sa to skutočne stane realitou, nadšene to privítame," uviedol generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen na tlačovej konferencii vo waleskom Newporte, dejisku summitu NATO.
      

Afganistan podľa Rasmussena potrebuje rýchle vyriešenie sporu o výsledky volieb, ktoré budú môcť akceptovať všetci obyvatelia krajiny. 

 

18:57 - Summit bilancoval končiacu afganskú misiu ISAF

Summit NATO vo waleskom Newporte vo štvrtok formálne ukončil doteraz najdlhšiu vojenskú misiu aliancie v Afganistane ISAF. Odchádzajúci generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen konštatoval, že misia ISAF splnila svoju úlohu a medzinárodnému terorizmu zasadila veľký úder. „Afganistan už nie je útočiskom teroristov,“ povedal novinárom. Šéf aliancie zdôraznil, že afganské sily sú už plne schopné zaistiť bezpečnosť vlastnej krajiny. Ani po ukončení ISAF však NATO neprestane podľa neho Afganistanu pomáhať, napríklad finančnými prostriedkami na fungovanie ozbrojených síl.

Najdôležitejšou pomocou bude nová nebojová misia NATO v Afganistane pod názvom Resolute Support, ktorá bude zameraná na plnenie výcvikových, asistenčných a poradných úloh pre afganské bezpečnostné sily. V Afganistane zostane od budúceho roku asi 12 000 príslušníkov aliancie, hoci Rasmussen tento počet nepotvrdil. O presnej podobe novej misie a o rozsahu pôsobenia aliančných jednotiek v Afganistane rozhodnú až nové bezpečnostné dohody medzi Afganistanom a USA a Afganistanom a NATO, ktoré musí podpísať nový afganský prezident. Práve sporné výsledky nedávnych prezidentských volieb, ktoré sa ešte preverujú, podpis tejto dohody odďaľujú. Politické vákuum môže znamenať, že jednotky NATO nebudú mať žiadny právny rámec na ďalšie zotrvanie v Afganistane. Rasmussen oboch afganských prezidentských kandidátov vyzval, aby čo najskôr dospeli k politickému riešeniu situácie a pristúpili k podpisu dohôd. „Bez podpisu nebude misia a čas sa kráti,“ zdôraznil. 

 

 

Slovenská republika dnes na prebiehajúcom summite NATO deklarovala ochotu ďalej pomáhať v Afganistane a pristúpiť k novej výcvikovej misii Aliancie - Resolute Support. Uviedol to minister obrany SR Martin Glváč po rokovaní s aliančnými partnermi vo Walese. "Zatiaľ síce neboli z afganskej strany podpísané príslušné dohody, avšak dnes sme boli informovaní, že obidvaja prezidentskí kandidáti v Afganistane sa k tomuto záväzku hlásia. Po roku 2014 by sa teda mal Afganistan uberať tým smerom, ako bolo dlhodobo plánované, čo potvrdil aj afganský minister obrany, ktorý bol na rokovaní prítomný," vysvetlil šéf slovenského rezortu obrany.

 

Predpokladá sa, že v novej misii by sa v polročných rotáciách striedalo 65 príslušníkov Ozbrojených síl SR. "Samozrejme mandát musí schváliť Národná rada SR," zdôraznil minister Glváč. 

 

Spor v Afganistane prebieha medzi prezidentskými kandidátmi Abdulláhom Abdulláhom a Ašrafom Ghaním, ktorí sa obaja považujú za víťazov prvých demokratických volieb a navzájom sa obviňujú z podvodov. V súčasnosti prebieha audit výsledkom pod záštitou OSN. 

 

Vojenská operácia ISAF odštartovala na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN z decembra 2001 a bola prvotne zameraná na poskytovanie bezpečnosti v hlavnom meste Afganistanu, Kábule. Zodpovednosť za operáciu ISAF prevzalo v auguste 2003 NATO. V októbri 2003 rozhodla BR OSN o rozšírení mandátu ISAF, čo umožnilo postupné rozšírenie tejto operácie v rámci celého Afganistanu. V ISAF pôsobilo vyše 100 000 vojakov.

 

17:43 - Hollande: Uvalenie sankcií na Rusko závisí od vývoja situácie na Ukrajine

Európske štáty sa podľa bezprostredného vývoja situácie na Ukrajine rozhodnú, či uvalia na Rusko ďalšie sankcie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie francúzskeho prezidenta Francoise Hollanda.
      

"Ak sa (v otázke Ukrajiny) nepodarí dosihnuť nejaký pokrok, zajtra (v piatok) na zasadaní Európskej rady vyhlásime sankcie a uvedieme ich do činnosti, ale všetko bude závisieť od nadchádzajúcich hodín," povedal Hollande pred začiatkom dvojstranného stretnutia s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v rámci summitu NATO vo Walese. 
      

Hollande zároveň zopakoval, že dohoda o predaji vrtuľníkových lodí triedy Mistral Rusku nebola zo strany Francúzska ani zrušená, ani pozastavená, jej plnenie však bude závisieť od udalostí, ktoré prinesú nasledujúce týždne.Ku kríze na východe Ukrajiny sa dnes na summite NATO vyjadril aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý uviedol, že Moskva a Kyjev by sa mali dohodnúť na zastavení špirály eskalácie konfliktu, pričom v otázke, či je to možné, vyjadril mierny optimizmus.

 

15:43 - Afganský delegát požiadal pred summitom NATO o azyl v Británii

Popredný člen afganskej delegácie, vyslanej na summit NATO vo Walese, požiadal o azyl v Británii. Správu ešte pred začiatkom summitu zverejnili britské noviny The Times.  Plukovník afganskej armády Enajatulláh Bárak mal na slávnostnej ceremónii vo Walese niesť afganskú vlajku. Krátko po pristátí na letisku Heathrow v Londýne však požiadal britské úrady o azyl. Afganská vláda pravdivosť informácie zatiaľ nepotvrdila.
      

Delegáciu Afganistanu na summite NATO vedie minister obrany Bismilláh Chán Muhammádí. Pôvodne mal na prestížnu schôdzku svetových lídrov prísť nový afganský prezident, čo však zmarili pokračujúce spory súperiacich prezidentských kandidátov, ktorí sa obaja označujú za víťazov júnových volieb. Jednou z hlavných tém summitu NATO v Newporte malo byť ďalšie pôsobenie spojencov v Afganistane po odsune väčšiny zahraničných vojakov, ktorý má prebehnúť do konca tohto roku. 
     

Vzhľadom na neprítomnosť afganského prezidenta sa neočakáva, že by na summite mohlo dôjsť k prijatiu zásadnejších rozhodnutí ohľadne budúcej misie NATO v Afganistane. Očakávajú sa len prísľuby pomoci afganskej armáde v podobe vyslania vojenských poradcov a inštruktorov, uviedla agentúra DPA. V Afganistane došlo tento rok k opätovnej eskalácií násilia. Povstalci z Talibanu viedli v auguste vojenské ofenzívy v 32 z celkového počtu 34 afganských provincii. Prípad afganského dôstojníka, ktorý požiadal o azyl v Británii, podľa agentúry DPA zvyšuje obavy z toho, či afganská armáda po odchode väčšiny zahraničných vojakov dokáže zaistiť bezpečnosť v krajine.  

 

16:09 - Lajčák diskutoval s mladými ľuďmi o situácii na Balkáne

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák sa dnes v rámci summitu NATO vo waleskom Newporte stretol s mladými ľuďmi na paralelnom podujatí Future Leaders Summit. S približne 45 z nich, ktorí už pôsobia na pozíciách v štátnej a súkromnej sfére, diskutoval o situácii na Balkáne.
      

Podľa Lajčáka je Balkán v súčasnosti vojensky aj politicky stabilný a zásluhu na to má aj NATO. "Teraz sú NATO a Balkán partnermi a krajiny tohto regiónu dnes pomáhajú aliancií stabilizovať iné regióny, ako napríklad Afganistan," uviedol Lajčák na stretnutí.
      

Stále však podľa šéfa slovenskej diplomacie existujú v tomto regióne dve krajiny, o ktoré sa obáva. "Nie však z hľadiska bezpečnosti, ale z hľadiska budúcnosti," dodal Lajčák. Ide o Bosnu a Hercegovinu a Macedónsko. Podľa jeho slov v týchto krajinách politici demonštrujú priority a ciele, reálne ich sa však nedodržujú. Diskusie sa okrem Lajčáka zúčastnila aj chorvátska ministerka zahraničných vecí a európskych záležitostí Vesna Pusičová a ministerka obrany Čiernej Hory Milica Pejanovičová-Djurišičová.

 

15:30 - Rusko má na Ukrajine tisícky vojakov

Rusko má na území Ukrajiny tisícky vojakov a niekoľko stoviek tankov a obrnených vozidiel. Vo štvrtok to pre agentúru Reuters uviedol nemenovaný vysoko postavený dôstojník Severoatlantickej aliancie. Tá ešte predtým oficiálne vyhlásila, že na Ukrajine pôsobí "viac ako tisíc" ruských vojakov. "Stále vidíme niekoľko tisíc ruských vojakov vnútri Ukrajiny, vyzbrojených stovkami tankov a obrnených vozidiel," uviedol predstaviteľ v čase, keď vo Walese prebieha ostro sledovaný summit aliancie. Ako dodal, na hranici s Ukrajinou je rozmiestnených ďalších 20-tisíc ozbrojených príslušníkov ruskej armády.

 

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo štvrtok na začiatku summitu aliancie pritvrdil rétoriku Západu proti Moskve a otvorene ju obvinil z útoku na Ukrajinu. "Čelíme dramaticky zmenenému bezpečnostnému prostrediu. Na východe Rusko útočí na Ukrajinu," povedal Rasmussen novinárom po príchode na summit. Na otázku týkajúcu sa mierových plánov ruského prezidenta Vladimira Putina pre východ Ukrajiny Rasmussen povedal, že aliancia tieto úsilia víta, počíta sa však reálna situácia v konfliktnej zóne. Moskva stále popiera, že má na Ukrajine svojich vojakov.

 

15:12 - Novinári si v rámci summitu NATO mohli pozrieť operáciu zraneného "vojaka"

Stretnutia svetových lídrov v rámci summitu NATO sa odohrávajú neďaleko waleského mesta Newport v luxusnom rekreačnom stredisku Celtic Manor. Nachádza sa tam viacero menších hotelov i golfové ihrisko. Summit sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia. Okolie strediska je obohnané vyše trojmetrovým plotom. Na každom kroku stoja ozbrojené policajné hliadky, vo vzduchu hliadkuje vrtuľník. Bezpečnostné opatrenia zasiahli aj hlavné mesto Walesu, Cardiff. V centre mesta vyrástli zátarasy. Približne kilometer od hotela, kde sa odohrávajú dôležité rokovania vrcholných predstaviteľov štátov, bolo zriadené centrum pre novinárov. Podujatie pokrývajú stovky novinárov z celého sveta. Britská armáda pripravila ukážky svojich spôsobilostí. Pyrotechnická jednotka demonštrovala vyhľadávanie a zneškodňovanie nástražných systémov. Zvedavci zas mohli vidieť operáciu v poľnej vojenskej nemocnici. Lekári tu operujú na modeli, ktorý dokáže simulovať reálneho človeka. K dispozícií sú aj ukážky najnovšej pozemnej a leteckej techniky.

 

14:24 - Na Ukrajine sú tisíce ruských vojakov, Porošenko má vlastný mierový plán

Protiteroristická operácia vládnych síl (ATO) na východe a juhu Ukrajiny si od svojho začiatku v apríli vyžiadala životy 837 ukrajinských vojakov. Ďalších 3044 ich v bojoch s proruskými separatistami utrpelo zranenia, informoval dnes v Kyjeve hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko. Agentúra ITAR-TASS dnes informovala, že ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok v Minsku na zasadnutí kontaktnej skupiny predstaví svoj plán krokov, ktoré by mali viesť k zastaveniu krviprelievania na východe jeho krajiny. Plán zahŕňa aj odsun všetkých cudzích jednotiek nachádzajúcich sa na Ukrajine. Obsahuje aj požiadavku na obojstranné zastavenie paľby, jej monitorovanie a verifikáciu pozorovateľmi Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vytvorenie nárazníkovej zóny v rusko-ukrajinskom pohraničí a prepustenie všetkých protiprávne zadržiavaných ľudí.

 

13:24 - Začal sa summit NATO v britskom Newporte

Témami summitu budú do piatka krízy na Ukrajine, v Iraku a v Sýrii, ako aj blížiace sa ukončenie bojovej misie NATO v Afganistane. Súbežne so summitom sa stretnú aj ministri obrany a zahraničných vecí štátov aliancie. Summit je považovaný za najdôležitejší pre NATO od konca studenej vojny. Slovensko zastupujú prezident Andrej Kiska, minister obrany Martin Glváč a šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák.

 

 

11:57 - Rasmussen obvinil Rusko z útoku na Ukrajinu

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen obvinil dnes Rusko z útoku na Ukrajinu, kde pokračuje v destabilizácii situácie. Rasmussen to vyhlásil pred novinármi pri príchode na summit NATO, ktorý sa do piatka koná v golfovom komplexe neďaleko mesta Newport vo Walese. Podľa agentúry Reuters týmto vyhlásením šéfNATO vystupňoval tón rétoriky voči Moskve. "Čelíme dramaticky sa meniacemu bezpečnostnému prostrediu. Na východe Rusko útočí na Ukrajinu," upozornil Rasmussen. Na otázku, čo si myslí o najnovšom pláne ruského prezidenta Vladimira Putina na vyhlásenie prímeria na Ukrajine, Rasmussen uviedol, že aliancia víta všetky snahy o nájdenie mierového riešenia tohto konfliktu. Dodal však, že všetko záleží od toho, čo sa deje v mieste konfliktu. "Bohužiaľ, stále sme svedkami toho, že Rusko pokračuje v destabilizácii situácie na Ukrajine," uviedol Rasmussen.

 

 

Šéf NATO vo svojej odpovedi narážal aj na postoj Moskvy, ktorá odmieta tvrdenia o prítomnosti ruských jednotiek na území Ukrajiny, zatiaľ čo podľa odhadov NATO tam Rusko vyslalo viac ako 1000 svojich vojakov. Rasmussen podľa agentúry ITAR-TASS uviedol, že NATO naďalej vyzýva Rusko, aby stiahlo svojich vojakov od hraníc s Ukrajinou a začalo sa aktívne zúčastňovať na mierovom procese v regióne. Upozornil, že Rusko porušilo základné princípy zmlúv podpísaných s NATO, ktoré sú základom bezpečnostnej architektúry v Európe. Dodal, že bez ohľadu na to aliancia naďalej podporuje toto usporiadanie, aj keď priznal, že v dôsledku krízy na Ukrajine pozastavila praktické programy spolupráce s Ruskom. Zdôraznil však, že politické a diplomatické kanály pre vzájomnú súčinnosť Ruska s NATO sú stále otvorené. 

 

10:52 - Kiska sa stretne s bulharským prezidentom a holandským premiérom

Viac sa dočítate TU!

 

10:46 - Cameron: Tlak na Rusko v súvislosti s Ukrajinou bude silnieť

Britský premiér David Cameron dnes varoval, že tlak na Rusko bude silnieť, ak neobmedzí svoje aktivity na Ukrajine, ktoré označil za neprijateľné. Informovala o tom agentúra Reuters. Cameron pred dvojdňovým summitom NATO vo Walese pre televíziu BBC povedal, že sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s ukrajinskou krízou už účinkujú. "Musíme celkom jasne povedať, že to, čo sa deje, je neprijateľné - ruské jednotky na ukrajinskom území," uviedol Cameron. "A Británia spolu s ďalšími presadzovala a dosiahla celý rad sérií sankcií. Rusko musí pochopiť, že ak bude pokračovať v tomto prístupe na Ukrajine, tento tlak bude stúpať."

 

09:22 - Obama a Cameron: USA a Británia sa nenechajú zastrašiť militantmi

Viac sa dočítate TU!

 

img

 

08:24 - Hlavnými témami prvého dňa summitu NATO budú Afganistan a Ukrajina

Najvyšší predstavitelia a ministri z vyše 60 krajín sveta a ďalší predstavitelia z viac ako 33 partnerských krajín a medzinárodných organizácií sa dnes vo waleskom meste Newport stretnú na summite NATO. Témami prvého dňa bude najmä ukončenie operácie ISAF v Afganistane a situácia na Ukrajine. Slovenská delegácia má nadnes bohatý program. Prezident Andrej Kiska, minister obrany Martin Glváč a šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák sa v popoludňajších hodinách zúčastnia na zasadnutí Severoatlantickej rady k téme Afganistan.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies