Sulík vyzval Merkelovú, aby bola aj naďalej proti rastúcemu zadlžovaniu

NETKY.SK • 20 Október 2014, 12:27 • 2 min
Sulík vyzval Merkelovú, aby bola aj naďalej proti rastúcemu zadlžovaniu

BRATISLAVA – Nemecká kancelárka Angela Merkelová je podľa slovenského europoslanca a šéfa SaS Richarda Sulíka jednou z mála politikov, ktorý ešte majú zdravý rozum a jasne sa postavila proti ďalším dlhom.

slovakia

left justify in out

"Pani Merkelová, odolajte zotrvajúcemu tlaku a naďalej buďte proti rastúcemu zadlžovaniu," odkázal jej Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Merkelová dnes príde na pracovnú návštevu Slovenska.

 

Sulík dúfa, že v Európe sa presadí práve nemecká kancelárka a nie predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Ten by chcel totiž podľa šéfa SaS ďalšími desiatkami až stovkami miliárd eur podporovať programy, ktoré už v minulosti nikam neviedli. Malo by ísť o podporu rastu vo výške 300 miliárd eur. "Štáty jednoducho nemôžu dlhodobo míňať výrazne viac ako inkasujú na daniach a iných poplatkoch," zdôraznil Sulík.

 

Programy rastu majú byť podľa neho s podporou šéfa trvalého eurovalu Klausa Reglinga financované práve z tohto mechanizmu. Aj Regling sa dnes nachádza na Slovensku. "Prišiel pripravovať slovenskú verejnosť na to, že kríza skončila a peniaze z trvalého eurovalu môžu byť použité na rôzne rastové programy, ako plánuje Juncker," opísal Sulík. Podľa šéfa liberálov však dlhy všetkých problémových krajín za posledné štyri roky prudko narástli. "Napríklad Španielsko malo ešte pred štyrmi rokmi dlh 60 %, dnes je to už 100 %," vyčíslil.

 

Europoslanec zároveň nesúhlasí s návrhom rozpočtu Európskej únie na budúci rok, nebude preto zaň hlasovať. Podľa neho potrebuje únia zásadnú zmenu rozpočtu, mal by sa znížiť a nie zvyšovať. "Tým pádom bude možné znížiť dane, čo uvoľní priestor aj financie pre tých, ktorí tvoria hodnoty. To podporí skutočný rast," argumentoval Sulík.

 

Spokojný nie je ani s tým, ako by mala byť zložená nová Európska komisia. Prekáža mu najmä Pierre Moscovici, ktorý je bývalým ministrom financií Francúzska. Podľa Sulíka chcel zavádzať dane z príjmu vo výške 70 %, až kým ho nestopol ústavný súd. "Spraviť z tohto pána komisára pre financie, clá a hospodárstvo je ako spraviť z capa záhradníka," myslí si Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies