Súdne orgány musia byť plne funkčné aj počas koronakrízy

NETKY.SK • 21 Október 2020, 11:57 • 2 min
Súdne orgány musia byť plne funkčné aj počas koronakrízy

BRATISLAVA - Je dôležité urobiť všetko preto, aby bol chod justície a právnických profesií zachovaný a súčasne, aby sme ochránili zdravie a životy ľudí.

slovakia

left justify in out

Aj o tom bola online diskusia ministrov a štátnych tajomníkov z viac ako 20 krajín z celého sveta v rámci podujatia The Global Dialogue of Justice Leaders, na ktorej sa zúčastnil štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Novotný. Podujatie organizovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) spolu s kanadskou vládou, OGP a Pathfinders´Task Force on Justice.

 

img


Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Michal Novotný zdôraznil, že opatrenia a možnosti, ktoré poskytuje vyhlásenie núdzového či vojnového stavu, by nemali byť nadužívané, či dokonca zneužívané.

 

"Je pravda, že všetky krajiny čelíme tomu, že sme boli nútení prijímať aj opatrenia, ktoré zasahujú do našich práv a slobôd. Takto prijímané opatrenia však musia spĺňať test proporcionality a nevyhnutnosti, osobitne ak zasahujú do základných práv a slobôd. V tomto kontexte by som chcel vyzdvihnúť rolu Ústavného súdu, ktorý dohliada na ústavnosť prijatých opatrení a môže nám nastaviť zrkadlo," uviedol štátny tajomník M. Novotný.

 

img


Ministri a štátni tajomníci z viac ako 20 krajín z celého sveta hovorili o svojich skúsenostiach s tým, ako zabezpečiť efektívnu a férovú odpoveď na pandémiu v kontexte dodržiavania zásad právneho štátu, dodržiavania základných práv a slobôd obyvateľov a skúsenostiach s tým, ako počas pandémie zabezpečiť prístup ľudí k včasnej spravodlivosti.

 

Práve prístup k spravodlivosti bol označený za jeden z pilierov posilňovania demokracie a právneho štátu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona