TIP NA KNIHU Je hrozné, ak nám chýba niečo, čo sme ani nikdy nemali

NETKY.SK • 17 Júl 2022, 07:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Je hrozné, ak nám chýba niečo, čo sme ani nikdy nemali

Ach, je to žalostné, ak sme nútení bojovať so skutočnosťou, že čosi chýba. Je to priam zdrvujúce, keď sa zobudíme, na perách úzky úsmev, v mysli nádej, že sa rozprestrie celkom pekný deň, keď odrazu do srdca udrie sila reality ako kladivo. Lebo čosi bolo a už nie je.

slovakia

left justify in out

Upíname sa na spomienky, vypisujeme si príbehy, čo sa nestali a zabúdame na dátumy a roky, lebo všetko sa zlieva, neexistuje predel. Áno, je to vskutku ohavné a bolestivé, chýbanie odporne páchne po osamelosti. Čo ale v prípade, ak sa cnie za niečím, čo sme ani nikdy nemali? Krútiť hlavou je zbytočné, lebo naozaj je to možné. Tessa Afshar vyliala teóriu do knihy Klenot Nílu a ponúkla srdcervúci náhľad do duše, ktorá túži za tým, čo jej dopriate nebolo. A možno ani nebude.

 

img

 

Opustená

 

Charilina, narodená v dávnych dobách, keď ešte Rímska ríša diktovala, čo sa sluší a čo nie, keď králi a kráľovné smeli vládnuť i nad citmi, síce peknučkú tvár mala, aj zmysel pre humor, aj srdce prekypujúce dobrom, ale beztak ju zmáhalo smútenie. Matka sa dala do reči so smrťou, len čo porodila, a tak ju mladá žena nielen nikdy neobjala, nikdy sa k nej nepritisla za účelom útechy, ale navyše nad ňou visí tieň v podobe viny. Že keby sa nebola preniesla na svet, umieranie by sa nekonalo. I jej teta, sestra zosnulej, si to myslí, hoci nahlas nepovie nič, vonkoncom nič. Svoju neter sa podujala vychovávať a nebývala k nej prehnane prísna či úplne odťažitá, ale zámerne vyrobila priepasť, aby tak oddelila dva životy, dva osudy. A Charilina jej to nezazlieva, lebo tak to raz je a nič proti tomu nezmôže.

 

img

 

Otec

 

Čo sa otca týka, chyrovalo sa, že zomrel i on. Chariline však nikto nikdy neobjasnil, za akých okolností alebo ako dávno, jeho neexistencia bola jednoducho známa a jej sa nedostalo príležitosti vypytovať sa. Toľko pochopila, že láska jej rodičov bola zakázaná a zrejme sa i skončila tragicky, ale podrobnejšie vysvetlenie, nie, to nemala.

 

 

Klamstvo

 

Ktovie, ako dlho môže byť udržiavané klamstvo, ako dlho sa dá pretvarovať. Či sú aj také nepravdy, ktoré sa nedočkajú odhalenia, či sú tajomstvá, ktoré sa nikdy neprezradia. Charilina raz načúvala, nemala to v úmysle, ale ani náhodou neoľutovala, lebo keby jej uši nezachytili tie vety, nikto by ju nezbavil temnoty. Z rozhovoru vyplynulo, že jej otec nie je po smrti, ba dokonca že je bližšie, než by si bola pomyslela. A tak sa v jej vnútri pozdvihne nádej, radostné očakávanie i kvapôčka strachu. Lebo ak otca nájde, mohol by ju ľúbiť, mohol by ju uchlácholiť a konečne by zo seba zhodila pocit, že nikam nepatrí.

 

img

 

Dobrodružstvo

 

V snahe dopátrať sa mužovej identity podniká nebezpečnú cestu, vmiesi sa na loď, aj chlapský šarm okúsi, aj vieru v Boha sa naučí vnímať celkom inak. Bude to nebezpečné, vzrušujúce, napínavé, prekvapivo občas i vtipné a predovšetkým také ľudské. Lebo či už žijeme v tomto storočí alebo by sme sa zrodili v ktoromkoľvek inom, všetci do jedného chceme byť milovaní. A všetci do jedného sa aspoň raz musíme vysporiadať s dňami, týždňami a mesiacmi, keď sa nám cnie tak prestrašne, až nevieme, či to dakedy prekonáme.

 

 

Možno vás zaujme: Myslel si, že je to tá pravá, ale nebola. Iný by po rozchode robil iné, on sa však rozhodol pre toto!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies