Sudán má viac pyramíd ako Egypt

NETKY.SK • 18 November 2019, 14:45 • 2 min
Sudán má viac pyramíd ako Egypt

Kto chce vidieť pyramídy, ide do Egypta. Jeho južný sused Sudán však disponuje s oveľa väčším množstvom týchto prastarých stavieb, aj keď nie tak rozmerných.

slovakia

left justify in out

Turisti sa však do krajiny zatiaľ nehrnú z pochopiteľných dôvodov. Kvôli bezpečnosti, nedostatočnej infraštruktúre a komplikáciám so získaním víza, píše agentúra Reuters.

 

V krajine by to teraz radi zmenili a nalákali viac zahraničných návštevníkov. Po aprílovej demisii dlhoročného prezidenta Umara al-Bašíra sa vízová politika krajiny oveľa viac zmiernila a zjednodušila.

 

Jedným z významných návštevníckych cieľov by mohli byť práve Núbijské pyramídy pomenované podľa historickej oblasti Núbie, ktorá sa na území dnešného Sudánu rozprestierala.

 

Miestne úrady sa usilovne snažia, aby boli pamiatky zachované i ďalším generáciám - maľby a rytiny sú totiž ohrozované všadeprítomným pieskom.

 

"Piesok je primárnou hrozbou pre maľby, najmä vonkajšie. Pravidelne preto pracujeme na ich obnove," uviedol pre agentúru Reuters šéf turistickej oblasti Merom Mahmúd Sulejman.

 

Rovnako ako pyramídy v Egypte, aj tie Núbijské slúžili pre pochovávanie príslušníkov kráľovskej rodiny pred viac ako 2500 rokmi.

 

V blízkosti sa potom nachádzajú pozostatky starovekého mesta Naqa zapísaného na zozname UNESCO, kde môžu návštevníci uvidieť množstvo chrámov.

 

 

Počet turistov rastie


Vďaka zahraničným investorom vzniklo v oblasti návštevnícke centrum, ktoré turistom vysvetľuje históriu Sudánu a pyramíd. Nachádzajú sa tu tiež chodníky, po ktorých sa ľudia môžu vydať a miesto preskúmať.

 

Okrem toho je vôbec prvýkrát možné prezrieť si tiež interiér niektorých pyramíd, čoskoro sa návštevníci pozrú aj do hrobiek v podzemí.

 

"Ak budú všetky turistické a archeologické oblasti v Sudáne disponovať dostatočnou infraštruktúrou, som si istý, že krajina bude zaujímavá pre návštevníkov z celého sveta. Máme tu skutočne rozmanité prostredie," povedal miestny turista Abdulrahman Gafar pre agentúru Reuters. 

 

Podľa tajomníka sudánskeho ministerstva kultúry a turizmu už krajina od zmiernenie vízovej politiky zaregistrovala zvyšujúci sa počet návštevníkov. Najmä v uplynulých dvoch mesiacoch. Budúci rok by Sudán mohlo navštíviť okolo 900-tisíc ľudí, v roku 2021 až 1,2 milióna.

 

"Videla som veľa fotiek," povedala portugalská turistka Tania Monteirová, ktorá sa k pyramídam vydala so svojím manželom. "Až odteraz považujem krajinu za naozaj krásnu a ľudia sú veľmi milí," doplnila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona